Protegir el bosc protector

El projecte Canopee, auspiciat des de la Comunitat de Treball dels Pirineus, pretén protegir els boscos dels efectes del canvi climàtic. Entre aquests, un d’encampadà.

Protegir el bosc protectorCENMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bosc del Rep d’Encamp és un bosc protector contra les allaus de neu, i ha estat la ubicació triada per posar en marxa una de les actuacions del projecte Canopee, iniciativa emmarcada en el programa POCTEFA de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i que té com a objectiu implantar mesures per protegir els boscos pirinencs dels efectes del canvi climàtic i del consegüent increment del risc d’incendis. Es tracta, en el cas encampadà, de protegir el bosc protector.

Tal com s’assenyala des del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) a Andorra “els boscos de protecció contra les allaus són molt importants i representen una gran superfície de la massa forestal” i, en conseqüència, “és important assegurar la seva persistència i adaptació al possible increment dels riscos naturals”. Des de l’ens es recorda que les projeccions climàtiques alerten d’un augment de la freqüència de les onades de calor, del nombre de nits tropicals, de la sequera estival, del nombre de dies secs consecutius i de la disminució del contingut de la humitat del sòl. Per tot plegat, de l’agreujament del risc d’incendi. Per combatre-ho, el que s’ha fet al bosc del Rep és la tala del sotabosc fins a arribar a valors de recobriment inferiors al 30%, la tala de les branques més baixes dels pins i la tala d’arbres dominats, malalts o directament morts. Una actuació que els responsables entenen que ha de disminuir la vulnerabilitat de la vegetació a curt i mitjà termini perquè s’espera que dificulti que un incendi de superfície afecti les capçades dels arbres, però també que millori la fortalesa dels pins davant d’un eventual foc. L’actuació s’ha realitzat en una superfície d’una hectàrea i ha comptat amb el suport del comú d’Encamp, el Geie Forespir i Eforestland.

Més enllà de la incidència sobre la fortalesa del bosc, des del CENMA s’assenyala que es tracta d’una actuació de futur que “ha de permetre un millor coneixement de l’evolució posttractament de les principals espècies arbustives presents al bosc i poder comprendre quin tipus de tractament s’ajusta millor als objectius de gestió preventiva i adaptativa”.

tracking