Sistema educatiu

Les famílies gastaran uns 400 euros en la tornada a l'escola

El sistema educatiu més car és l’espanyol, en què els alumnes han de comprar el material escolar i els llibres

Les famílies gastaran uns 400 euros en la tornada a l'escolaCarles Faneca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tornada al col·legi és una data encerclada al calendari de tots els nens. Mentre que per a ells és un bon dia perquè tornaran a veure tots els seus amics després de tres mesos de vacances, per als pares és un maldecap perquè suposa un cost mitjà de 400 euros, això sense contar extres com transport o material “personalitzat i més car”.

Els tres sistemes educatius que conflueixen tenen particularitats pròpies que fan fluctuar el preu. El més car, però, és l’espanyol, en què els estudiants no només han de comprar el material escolar com llibretes o bolígrafs, sinó que també han d’invertir en llibres escolars i de lectura. Una família amb un sol fill escolaritzat pot gastar de mitjana 400 euros. Segons Josep Maria Cornella, gerent d’Ofijet, els llibres escolars són la despesa més significativa: “Entre tots els llibres de les diferents matèries, el preu pot estar al voltant dels 300 euros”.

No obstant, els estudiants també necessiten material escolar i el preu d’aquest variarà en funció de la qualitat i la personalització del mateix: “Les famílies que només tenen un nen i es volen comprar el més bàsic, el preu mitjà és d’uns 100 euros. Llavors, aquest cost es pot incrementar en funció de si el nen vol unes llibretes millors, si els bolígrafs que fa servir són especials, etc.”, va explicar Elena García, responsable de la papereria Carlin. El que fa pujar més el preu i genera diferències entre els alumnes és la motxilla, segons García: “És l’article més car, nosaltres en venem des dels 20 fins als 60 euros”.

Per últim, una altra despesa que han d’afrontar els diferents alumnes són els llibres de lectura. La quantitat varia en funció del sistema i de l’escola, però de mitjana el preu sol superar els 50 euros: “Cada escola escull els llibres que han de llegir els nens, però el preu mitjà que tenim nosaltres és d’uns 60 euros”, va explicar Lluís Canal, gerent de La Llibreria.

Per altra banda, el sistema andorrà té la particularitat de fer servir iPad en lloc de llibres, tot i que hi ha assignatures que sí que els demanen. La menor utilització d’aquests fa que el cost a partir del segon any sigui menor, però la inversió que s’ha de fer en el primer curs és major, ja que les escoles demanen que la tauleta sigui exclusivament de la marca Apple i la més econòmica que comercialitzen parteix dels 329 euros. A aquests se’ls ha de sumar el cost en llibretes i material escolar, que es manté al mateix nivell que en el sistema espanyol.

Per últim, i més econòmic, és el sistema francès. La particularitat d’aquest és que els llibres es reciclen any rere any, per tant la despesa es redueix dràsticament. El que sí que han de comprar, com tots els altres sistemes educatius, és el material escolar i els llibres de lectura, la qual cosa suposa una mitjana de 160 euros.

El mercat de segona mà

El cost mitjà de la tornada als col·legis és elevat i més si es tenen en compte les families amb més d’un fill escolaritzat, ja que el cost arriba als 800 euros, poc menys del salari mínim interprofessional. És per això que durant els últims anys s’han incrementat les alternatives com comprar els llibres de segona mà.

Per internet hi ha nombroses pàgines web, en què la gent aprofita per vendre els seus llibres i treure’n així un rendiment econòmic. A la vegada, hi ha pares com la Cristina que aprofiten aquest tipus d’ofertes per comprar el material necessari a millor preu: “Amb la meva filla ens hem gastat 100 euros en material escolar com llibretes, rotuladors florescents, carpetes i bolígrafs. Després, els llibres els he comprat de segona mà i m’han sortit a molt bon preu, uns 80 euros tots”.

Amb aquest tipus d’actuacions, les famílies es poden estalviar prop del 50%, uns 150 euros. Andorrafree.com és el web de referència en el mercat de segona mà de llibres al Principat i es poden trobar de tots els cursos i tant del sistema francès com de l’espanyol.

tracking