Justícia

Els delictes menors també tindran secret

L’executiu porta al Consell General un canvi al codi de procediment penal

Els delictes menors també tindran secret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu prepara un canvi en el codi de procediment penal que té com a finalitat instaurar el secret en les diligències prèvies en els delictes menors i ampliar el termini d’aquestes accions judicials en els majors. El canvi es farà dins del projecte de llei de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme que ja està a tràmit al Consell General i en procés de presentació d’esmenes. Una modificació que s’ha de fer, segons s’indica en l’exposició de motius del projecte de llei, amb la finalitat d’incorporar a l’ordenament jurídic andorrà millores relatives a la prevenció de la utilització del sistema financer per al blanqueig de capitals o el finançament del terrorisme proposades pel Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI), així com per reforçar aspectes interpretatius que s’han observat en el curs de la vigència de la Llei que va ser aprovada l’any 2017.

Seria amb l’aprovació de la disposició final segona i seguint “les recomanacions del Moneyval”, el Comitè d’experts en l’avaluació de mesures contra el blanqueig de diners i el finançament del terrorisme del Consell d’Europa, que es farien els canvis en el codi de procediment penal. Concretament en l’article 40, que quedaria redactat de la següent manera: “El batlle pot decretar per aute motivat el secret total o parcial de les diligències prèvies incoades, fins a una durada màxima d’un mes en el cas de delictes menors i tres mesos en el cas de delictes majors. L’obtenció de qualsevol prova que pugui afectar la integritat o la intimitat de les persones requereix la prèvia ordre judicial motivada i el compliment de les prescripcions legals que estableix aquest codi per a la fase d’instrucció”.

També es modificaria l’article 46, que quedaria així: “Durant la instrucció del sumari, el batlle, d’ofici, a proposta del ministeri fiscal o qualsevol de les parts, mitjançant aute motivat, pot decretar-ne el secret de la totalitat o d’una part, fent-ne peça separada en aquest darrer cas, fins a un termini de dos mesos en el cas de delictes menors i fins a un termini de sis mesos, prorrogable per aute motivat per un altre període de sis mesos, i amb l’obligació d’aixecar el secret sumarial almenys un mes abans de la conclusió del sumari.”

tracking