Les immobiliàries insten la patronal a invertir en pisos per als temporers

El sector considera que és la solució a curt termini per minimitzar el problema que tenen els treballadors per aconseguir un lloc per viure

Les immobiliàries insten la patronal a invertir en pisos per als temporersARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les immobiliàries consideren que, vist el gran problema que presenta el país per poder tenir vivendes de lloguer disponibles i l’increment en els propers mesos de treballadors temporers, la solució a curt termini és que les empreses que els contracten inverteixin en pisos per als seus empleats.

El mes d’agost està a les acaballes i cada cop queda menys per l’arribada del fred, la neu, la temporada alta i els treballadors temporers. Com cada any, les empreses del sector hoteler i de l’esquí contracten temporers de fora de les fronteres per fer front a l’augment de feina habitual en la temporada alta. Aquests, però, es troben amb el greu problema de l’habitatge i és que a la poca oferta de pisos de lloguer s’ajunta el preu alt d’aquestos i això genera un greu problema que, segons les immobiliàries, només se solucionaria de forma efectiva a llarg termini si “s’incentivés correctament les constructores a fer pisos de lloguer”.

Un dels problemes greus que afronten els temporers és la seva imatge de cara als propietaris. Molts d’ells prefereixen llogar el seu pis a turistes que a treballadors temporals ja que tenen la percepció que aquests deixen els els immobles en pobres condicions: “No els surt a compte llogar els seus pisos a temporers. Aquests treballadors venen a estalviar tot el que poden per després viure en el seu país, així que agafen pisos d’una o dues habitacions i s’hi posen cinc o sis persones. Molts cops no cuiden els pisos i el llogater, fins i tot amb la fiança, perd diners per deixar-los com estaven”, explica Lluís Quintana, gerent d’Eurofinques.

La solució a curt termini és difícil, però algunes immobiliàries apunten a les empreses contractants com les responsables i demanen que “inverteixin en edificis per col·locar els seus treballadors”. D’altres, com la immobiliària Casanova, creuen que aquesta postura és inviable ja que “les empreses ja es feien càrrec de les vivendes dels treballadors, però van acabar tan escaldats que no s’hi tornaran a posar”, indica el gerent Àngel Hurtado. També apunta cap a aprofitar les vivendes que estan lliures: “Hi ha prop de 4.000 pisos lliures, però que no estan declarats a Espanya i no s’hi pot fer res. Si es lliuressin, el problema desapareixeria i amb el creixement de l’oferta, el preu baixaria arreu”.

EL TRANSPORT ÉS UN AGREUJANT MÉS

La poca i costosa oferta de pisos de lloguer és una realitat a tot el país, però per a l’immobiliària ABM Serveis, el transport públic i les carreteres són un agreujant: “Tothom vol estar al centre i l’oferta que hi ha a Andorra la Vella és limitada. Ningú vol marxar a viure a les parròquies més llunyanes perquè el transport públic és nefast i t’obliga a agafar cotxe amb el que això comporta a nivell de d’aparcament”, indica la gerent Ingrid Languero, qui també fa una crida a invertir en comunicació: “Si es fes una bona inversió en transport públic i carreteres, seria una solució al problema.”

tracking