Energia

FEDA ha invertit 35 milions en la central hidroelèctrica

La planta hidroelèctrica tanca aquesta setmana per realitzar actuacions de manteniment

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA ha invertit 35 milions d’euros en la central hidrolèctrica d’ençà que la va adquirir el 1988, per renovar les infraestructures de la planta. La central ha tancat aquesta setmana, del dia 19 al 25, per realitzar unes actuacions de millora i manteniment. La planta produeix el 80% de l’energia del país, de la qual el “100% és d’origen renovable”, va matisar Laura Bonet, directora de Transport de FEDA. “Avui dia aquestes infraestructures”, que daten dels anys trenta del segle passat, “estan quasi completament amortitzades i per aquest motiu produir electricitat a la central és més econòmic que comprar-la als països veïns”, va afegir Bonet. Per tenir la central operativa en bones condicions i garantir-ne el bon rendiment, “és indispensable per aquestes tasques de manteniment i renovació”, va assenyalar.

Els treballs es realitzen cada any durant l’època estival, quan “les condicions d'aigua no són les més favorables, en tenim poca, i el preu de compra de l’electricitat durant l'estiu és més econòmic", llavors “ens podem permetre tenir la central parada i comprar l'energia als països veïns”, va explicar la directora. L’aturada de la central durant aquesta setmana comporta deixar de produir prop de 1.400 MWh. La inversió prevista per aquest any per al manteniment de les infraestructures és d'uns 150 mil euros. “Tenim previst fer revisions tant internes com externes”, del canal Valira que parteix de Ransol, i del canal del Madriu que parteix de Ràmio, i ambdós desemboquen al llac d’Engolasters. Així com la canonada forçada, “que l'hem fet per una inspecció tant interior com exterior, i a més aquest any aprofitem per netejar la presa de Ransol i fer revisions tècniques a la central”, va especificar Bonet. Les inspeccions als canals es realitzen rutinàriament, “perquè són infraestructures molt sensibles”, tanmateix, el manteniment de la canonada forçada, “es realitza cada cinc anys normalment",”ja que "buidar-la és una tasca complexa”, va indicar Bonet.

Futures inversions

L’objectiu principal de FEDA és mantenir les instal·lacions totalment operatives. De tota manera, per anticipar-se a possibles avaries, FEDA ha avançat un estudi per substituir els dos grups de producció, que daten dels anys trenta, en el qual invertiran uns nou milions d’euros aproximadament. “L’any passat vam realitzar una inspecció i, sortosament, vist el manteniment que els fem, estan en molt bon estat i esperem que durin el màxim”, tot i això “d’aquí a set anys en tornarem a realizar una”, va dir Bonet.

FEDA ha invertit 35 milions en la central hidroelèctrica

FEDA ha invertit 35 milions en la central hidroelèctrica

tracking