x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
política

L'opció que Toni Martí es presenti a cònsol inquieta els demòcrates

L’excap de Govern fa mesos que avalua si agafa com a bandera l’oposició al pacte amb els liberals i recupera l’extinta Unió del Poble
Toni Martí i Xavier Espot se saluden després de votar en les eleccions a l'abril, al costat d'Esteve Vidal.

L'opció que Martí es presenti a cònsol inquieta DA

Toni Martí i Xavier Espot se saluden després de votar en les eleccions a l'abril, al costat d'Esteve Vidal.

Actualitzada 21/08/2019 a les 13:48
La principal inquietud dels demòcrates a unes setmanes de l’inici del curs polític amb Meritxell és la incògnita respecte què farà Toni Martí. L’excap de Govern ja ha tornat de Santo Domingo, on ha passat uns mesos, i està avaluant, segons diferents fonts properes al polític, quin és l’ambient davant la possibilitat de tornar-se a presentar com a candidat a cònsol major d’Escaldes el proper desembre. A hores d’ara, segons aquestes fonts, tan sols és una opció que abans de plantejar-la de forma definitiva requereix establir amb quins suports comptaria. Inicialment, la idea passa per recuperar la formació parroquial Unió del Poble amb la qual Martí va vèncer en els comicis escaldencs del 2003 i 2007.
Les diferents fonts asseguren que el moviment de Martí és tan sols prospectiu. L’experiència de Marc Forné amb la desfeta electoral com a candidat a conseller general després d’estar deu anys com a Cap de Govern pesa. Martí sap que la sensació de voler continuar en un càrrec públic de menor rang quan s’han esgotat dos mandats al capdavant de l’executiu pot ser contraproduent. És el principal fre. I, a banda del pacte, un dels punts que el poden impulsar a emprendre el camí és el buit absolut que tenen els demòcrates escaldencs respecte a qui pot ser el candidat a cònsol major. DA dona per fet que Rosa Gili serà la candidata d’un partit socialdemòcrata que s’ha fixat com a objectiu clau guanyar algun comú després de les desfetes del 2011 i el 2015, en què van quedar fora de tots. Gili ve de guanyar contra pronòstic la territorial a l’abril i els demòcrates saben que sense un candidat potent pot esdevenir favorita.

El pal de paller del projecte és l’oposició al pacte que els demòcrates han fet amb els liberals. Martí lidera el corrent dels que s’oposen que aquest acord s’estengui a les llistes de les eleccions comunals. I el nombre d’afiliats i simpatitzants demòcrates que estan en la mateixa línia és significatiu, tot i que no sembla que sigui majoritari. A nivell parroquial, però, l’argument de Martí té un fort predicament en algunes places, especialment en aquells comuns on liberals i demòcrates s’han portat a matar durant els últims anys. L’exemple més evident, a banda d’Escaldes, és a Encamp, on l’enemistat és manifesta i on l’actual majoria comunal no vol ni sentir a parlar del pacte. El sentiment respecte al pacte és, però, molt divers i està intrínsecament relacionat amb l’escenari electoral. A Andorra la Vella, la tendència és favorable a un acord i els resultats dels socialdemòcrates en les últimes generals els porten a pensar que sense l’acord la reedició del triomf de Conxita Marsol és més complicat. A Ordino el pacte pot ser vital depenent del nombre de llistes que hi hagi i si finalment la candidatura alternativa independent que no va quallar a les eleccions acaba presentant-s’hi. A Canillo i Sant Julià els liberals són intranscendents i a la Massana tot queda en mans de saber si els liberals retornen o no al si de Ciutadans Compromesos. En general, també hi ha un darrer factor d’influència: la presència de terceravia. Excepte a Sant Julià va fer un resultat molt fluix a les generals però ni que sigui en percentatge de vot mínims s’entén que a l’únic que no resta vots és al PS.

Els liberals pressionaran
Els demòcrates han aconseguit minimitzar les veus discordants del pacte amb els liberals establint que es respectarà la sobirania de cada comitè. Les mateixes fonts van indicar que segurament la pressió dels liberals per pactar serà molt forta perquè amb percentatges lleugerament superiors al 10% no tenen cap possibilitat d’aspirar a cap comú i tampoc tenen opcions de reeditar pactes amb el PS i terceravia.
Etiquetes
  • #13 imprescindible??
    (22/08/19 19:09)

    un altre aferat a la mamella, pais d'assistits, aixi ens va...

    sang nova!

    Respondre
  • #12 Lluis
    (21/08/19 22:15)

  • #11 Guanya
    (21/08/19 19:54)

    El toni si es presenta a escaldes no esk q guanyi, arrasarà segur!!! Tindria una victoria indiscutible!!! A escaldes se l'estimen molt

    Respondre
  • #10 Pere
    (21/08/19 17:03)

    Pepe va dir..
    Jo també vull que es presenti, així PS tindrà mes possibitats de guanyar, ja es hora que cavii de color aquest Comú. Martí presentat!

    Respondre
  • #9 toni
    (21/08/19 16:49)

    Ara des de DA, estan rentant la imatge del Marti, ell no va estar al Govern de DA, els ministres feien coses que ell no volia, i no ha estat mai a favor de cap pacte, ni de cap heliport, aeroport, The Cloud, impostos, etr de l'aldosa, gratacels,... Fins i tot canviaran les sigles per Unió del Poble. Com quan els liberals no eren caball guanyador i per no perdre Escaldes va fer el mateix. Tenim la memòria curta. Tornarem a veure un ticket Marti Capdevila?

    Respondre
  • #8 Pepe
    (21/08/19 15:29)

    Tot lo que vulgueu, però si es presenta guanya, ara bé penso que no es presentarà.

    Respondre
  • #7 Encara vol la cadireta!
    (21/08/19 14:19)

    Martí esperat assentat que sempre voleu la cadireta el teu torn ha acabat i menys mal que Ja has prou fet malbé el país tu i els teus. Quedat a caseta que estàs mes maco

    Respondre
  • #6 La Perdiu
    (21/08/19 13:43)

    Per favor, no! Ja n'hi prou. Que es jubili d'una santa vegada.

    Respondre
  • #5 Kiko
    (21/08/19 12:54)

    L´etern "alt funcionari" i després va en contra dels funcionaris ...

    Respondre
  • #4 Algú el votarà?
    (21/08/19 11:01)

    Pero es que algú el votarà? Anirem a votar després de tanta disbauxa?

    Respondre
Veure’n més
13
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts