ensurt a sant julià

Reoberta la carretera, però pendents de la pluja

“Un canvi sobtat” en la meteorologia podria comportar una afectació directa al tram de la CG-1 que va patir l’esllavissada de dissabte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pas de vehicles pel tram de la carretera general 1 afectat per l’esllavissada de dissabte passat es va normalitzar ahir al migdia, un dia abans del previst per l’executiu. Tot i això, “un canvi sobtat” en la meteorologia en forma de pluja podria comportar una afectació directa al terreny on es va produir l’esllavissada i, en conseqüència, a la circulació. El portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va explicar que els especialistes només preveuen petits despreniments de purga al talús, però que l’arribada de pluges podria afectar la previsió.

Geòlegs i tècnics vigilen sobre el terreny l’evolució del despreniment i també s’hi mantenen efectius de la policia per si s’hagués de tallar la circulació. Així es farà en el cas que les esllavissades de purga que encara s’estan produint aixequin tanta pols que afecti la visibilitat dels conductors. “En aquest cas es tallaria la circulació de manera puntual”, va assenyalar Jover.

Les obres de contenció que dilluns es van començar a realitzar a la zona de l’esllavissada van permetre reobrir la carretera amb més celeritat del previst. A més de la finalització de la construcció dels murs, els informes tècnics van avalar que la via es podia utilitzar amb total seguretat. A dos quarts de dues de la tarda es va reobrir la circulació als dos sentits de la marxa i a per a tot tipus de vehicles, tant lleugers com pesants. L’aparcament exterior del centre comercial també va quedar restablert, tot i que a la meitat nord, la que està més a prop de l’esllavissada, no s’hi permet l’estacionament. Si tot va com està previst el centre comercial reobrirà demà.

“Parlaríem d’una tragèdia”

Jover va voler treure pit i va dir que davant d’un incident “greu i de dimensió notable només s’ha hagut de tallar la carretera totalment sis hores i ja s’ha pogut obrir la CG-1 amb normalitat dos dies després. A més de recordar que “d’haver passat a una altra hora estaríem parlant d’una tragèdia”, el portaveu del Govern va destacar la feina de la quarantena d’efectius de policia, dels bombers, del COEX, de Protecció Civil, del comú de Sant Julià, de la Creu Roja o de les dues empreses privades que han fet els treballs d’instal·lació del mur de contenció.

Un cop s’ha pogut restablir la circulació a la CG-1, el Govern mantindrà la vigilància permanent a la zona afectada per l’esllavissada per si cal aplicar noves mesures de protecció que siguin definitives. A banda d’això, l’executiu se centrarà a esclarir què va passar, a establir les possibles responsabilitats que hi pugui haver i a treballar en les reformes legislatives per minimitzar els riscos d’esllavissades en els terrenys on s’hagin practicat desmunts i en futurs moviments de terres. El portaveu va recordar que el gabinet jurídic del Govern es posarà a treballar per analitzar el que ha passat i fins on arriben les responsabilitats.

“No avançaré esdeveniments”, va dir Jover respecte a qui o quins són els responsables de l’esllavissada, “però no hem de deixar de banda que tot propietari d’un ter­reny és el responsable de la seva seguretat”. El ministre va insistir que “cal saber el que ha passat exactament, per decidir els passos següents, i si es veu que hi ha una responsabilitat associada és lògic que es demanin reparacions”. L’executiu encara no ha quantificat el cost de l’operatiu (tant dels treballs de seguretat com de les hores de feina dels efectius del Govern i comunals), però com ja va avançar Xavier Espot demanarà el rescabalament de les despeses associades.

Respecte a possibles esllavissades en altres punts d’Andorra, Jover va admetre que “la nostra orografia ens ho complica i fa que puguin ser més freqüents”. Tot i això, va assegurar que “tenim elements legals que haurien de protegir la ciutadania de part d’aquests riscos”, i va finalitzar sentenciant que “hi ha coses que són millorables, però al risc zero no hi podrem arribar”.

Reoberta la carretera, però pendents de la pluja

Reoberta la carretera, però pendents de la pluja

tracking