Reportatge

La papallona incontrolable

El Cenma estudia des de l’abril si la papallona del boix, una espècie invasora provinent d’Àsia, es troba al Principat. De moment, no s’han trobat indicis que apuntin una invasió de l’insecte, però els investigadors alerten que el moment crític arriba ara.

La papallona incontrolableCENMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sense rastre de la papallona del boix... de moment. El Cenma investiga des del mes d’abril la possibilitat que aquesta espècie invasora es trobi al Principat i, malgrat que encara no s’ha pogut demostrar-ne la presència, els investigadors alerten que l’agost és el moment crític, ja que és quan més exemplars poden aparèixer.

La papallona del boix és una espècie nocturna que triga unes quatre setmanes a fer la crisàlide per fer

la metamorfosi d’eruga a espècimen adult. Durant aquest període és quan aquesta espècie danya els boixos, i és la segona generació de l’any, la de l’agost, la que provoca més danys als arbustos. Aquesta papallona fa entre dues i tres generacions per any a Europa: la primera amb eclosió d’adults al juny, la segona a final d’agost i la tercera a l’octubre. Per tal de comprovar si la papallona ha arribat al Principat, el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya (Cenma) va instal·lar una sèrie de trampes entre Sant Julià de Lòria i Encamp al mes de maig, en un estudi que s’allargarà fins al mes de setembre. Les trampes es tracten de cinc paranys que permeten capturar els mascles de la papallona mitjançant feromones.

En el medi natural, les erugues de

la papallona tenen molt pocs predadors, per la qual cosa és important detectar-ne ràpidament la presència abans que es converteixi en una plaga. La espècie va arribar a Europa per Alemanya l’any 2005 i es va detectar per primer cop l’any 2007 a la ciutat de Weil am Rhein. Es pensa que va arribar pel Rin amb un vaixell que portava béns i plantes ornamentals des de la Xina. Després es va detectar a Suïssa i França (a zones properes a la ciutat de Weil am Rhein) per passar, a poc a poc, a distribuir-se per tot Europa. Fa quatre anys va arribar a Catalunya, a localitats com Girona, Olot o Ripoll. Fins ara, la papallona no ha arribat al Principat perquè no pot entrar al país a una determinada altura a causa de les baixes temperatures, però la seva presència a Catalunya obre la possibilitat que entri pel sud.

El perill que té aquesta espècie és que, en cas que finalment es detecti la papallona del boix a Andorra, serà impossible controlar-ne la invasió. Malgrat que existeix la possibilitat de controlar-la en boixos de parcs o jardins, no es podria fer res per evitar que la plaga es propagués a gran escala, ja que Andorra compta amb una superfície muntanyosa massa gran. Si finalment es conclou que la papallona del boix ha envaït Andorra, s’activarà un protocol per minimitzar els danys.

tracking