Ensurt a Sant Julià

El dia després a la zona zero

Encara queien roques de la muntanya cap al desmunt de la Borda Sabater més de 24 hores després de l’esllavissada que dissabte va deixar inutilitzable un tram de la CG-1. Ahir a la zona zero va ser un dia de cues de vehicles i de feina per intentar tornar a la normalitat.

El dia després a la zona zeroXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cues de vehicles per travessar Sant Julià i per accedir als carrils habilitats al Punt de Trobada per poder entrar i sortir d’Andorra. Policies intentant evitar el col·lapse viari. Operaris del COEX i agents del cos de bombers netejant la carretera i retirant les restes de l’esllavissada de dissabte. Treballadors del centre comercial fent tasques dins del gran magatzem per intentar reobrir-lo al més aviat possible. Periodistes esperant sota un sol de justícia la compareixença, amb una hora de retard, del cap de Govern. Aquest és el retrat de la zona zero de l’esllavissada el dia després del despreniment que amenaça amb endur-se bona part del talús de la muntanya.

No va ser fàcil creuar ahir la zona afectada. Els cotxes de baixada aturats a Sant Julià per creuar la població i poc després de la rotonda del River per passar pel carril habilitat en direcció a la frontera. Els que pujaven, tampoc ho van tenir fàcil. També aturats en convertir-se els dos carrils en un i a conseqüència de les maniobres que s’han de fer per entrar i sortir de l’aparcament del centre comercial.

Molt enfeinats estaven els agents de policia desplegats a la zona. Entre sis i vuit segons la intensitat del trànsit guiaven els conductors per evitar que la retenció fos més gran. En el moment de més cues direcció la Seu d’Urgell la decisió va ser aturar els cotxes que pujaven i fer de baixada els dos carrils. Un sistema que també es va emprar per fer passar vehicles d’emergència o minibusos que no podien entrar a l’aparcament del centre comercial.

Amb algunes roques que encara queien de la muntanya, efectius del COEX i dels bombers intentaven netejar el tram de la CG-1 afectat per deixar-lo en condicions perquè avui arrenquin les obres del mur de seguretat que permetrà reobrir la carretera. També es van personar efectius de la Creu Roja i de protecció civil. En total, una trentena entre policies, bombers, operaris del servei de carreteres, de la Creu Roja i de protecció civil.

I si dissabte encara es podien veure a l’exterior del centre comercial productes de la perfumeria del Punt de Trobada, ahir treballadors del centre ja ho havien netejat e intentaven fer tornar a la normalitat la planta baixa del magatzem. La més afectada per l’aigua que com un tsunami va afectar el centre comercial.

I entre tanta cua, algun conductor despistat que demanava a la policia si podia passar per anar a comprar. D’altres encara preguntaven què era tot aquell desplegament.

tracking