Justícia

Els advocats es qüestionen l'abús dels batlles de la presó preventiva

Els exdegans recorden que la mesura ha de ser proporcional i justificada

Els advocats es qüestionen l'abús dels batlles de la presó preventivaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats qüestionen l’abús de la presó preventiva per part dels batlles. El codi de procediment dicta que tan sols s’ha d’aplicar en casos excepcionals d’alarma social greu per poder instruir la causa sense interferències. Manuel Pujadas, exdegà del Col·legi d’Advocats, va especificar que es du a terme en aquelles circumstàncies en què “es puguin destruir proves o que puguin arribar a fugir”. I afegeix que a Andorra “la gran part de la població és de fora, i la possibilitat és molt alta”, per aquest motiu “l’empresonament provisional s’utilitza excessivament al Principat”.

Els dos joves detinguts el passat dimarts 30 de juliol pels aldarulls a Sant Julià fa una setmana i mitja que estan a la Comella de forma provisional, a l’espera de rebre la resolució a la seva petició de llibertat per part de les defenses. D’altra banda, els delictes contra la funció pública, l’honor i el patrimoni que s’atribueixen als detinguts, no comporten la condemna de presó ferma.

Jean-Michel Rascagneres, exdegà del Col·legi d’Advocats, entén que la Batllia els mantingui a presó, ja que “si encara no s’ha identificat la persona que va tirar la pedra al policia, és justificable perquè la batlle pugui investigar amb totes les garanties”. Tot i això, “s’hauria de fer una investigació molt ràpida, i que la gent responsable sigui condemnada”, ja que aquest fet “tampoc justifica que estiguin allí setmanes i setmanes”.

Pujadas recrimina que “la presó provisional és una forma de prejutjament, i aquest va en contra de la presumpció d’innocència”. “Hem de distingir entre el codi militar i el codi civil, en el militar tothom és culpable fins que es demostri el contrari”, en canvi, “en el civil és al revés, innocent fins que no es demostri la seva culpabilitat”, matisa.

Francesc Badia, també exdegà, opina que l’empresonament preventiu “ha de ser el més breu possible”, tal com preveu la llei i, “en tots els casos s’ha de justificar”. Tanmateix, Rascagneres destaca que la justícia aplicada “no hauria de donar exemple, ja que al final acaba esdevenint punitiva i no té efectivitat en la societat, el càstig no ens ajuda”. I creu que “s’ha de buscar una resolució que es correspongui als fets i que la gent accepti”.

Andorra no està aïllada

Els fets de Sant Julià han marcat un abans i un després en la seguretat i la festa del Principat. Rascagneres exposa que “Andorra no està aïllada, les dificultats i esdeveniments que succeeixen en altres països també els podem patir aquí”. Per aquest motiu, “hem de valorar tot el que ha passat, sobretot en tema de seguretat, sense esperar que passi alguna cosa per després actuar”. Pujadas sentència que “el Col·legi d’advocats hauria de ser molt potent en aquest aspecte i el Consell Superior hauria de donar mitjans als batlles i al cos policial”.

EL CFPA DIU QUE ELS AGENTS VAN TENIR "PACIÈNCIA" A SANT JULIÀ

El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) considera que el desplegament i l’actuació del cos d’ordre durant la matinada del 30 de juliol passat a la festa major de Sant Julià de Lòria va ser adequat i correcte. El president d’aquest sindicat policial, Salvador Prieto, posa en relleu en declaracions al Diari que la seva postura “és claríssima”. “Nosaltres donem totalment suport als companys que hi van actuar”, va apuntar i va justificar que “ho van fer d’acord a la proporcionalitat que exigia la situació i amb molta professionalitat”. En aquest sentit, Prieto va argumentar que els agents van “tenir la paciència suficient per no caure en més provocacions” a l’hora de dispersar els joves que envaïen la calçada i no deixaven passar cotxes per la plaça Laurèdia. De fet, qüestionat per la preparació dels policies per fer front a aquestes situacions de tensió amb un gran nombre de persones implicades, el president del CFPA va voler deixar clar que tots els agents estan “preparats de sobres”. “Una altra cosa és que puguin dominar completament la situació, que és el que van fer els companys”, va afegir, i va insistir en el fet que “van actuar amb professionalitat absoluta sense caure en totes les provocacions que els estaven fent”. D’aquesta manera, Salvador Prieto es va alinear amb la posició de la cúpula del cos, que dijous va emetre un comunicat per defensar plenament la patrulla desplegada durant els disturbis. El president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra va anar més enllà i, en relació amb els testimonis presencials que van denunciar al Diari una possible contundència policial, va “animar” tots aquests testimonis a identificar-se “davant la batlle instructora” perquè “aportin les seves declaracions i imatges si en tenen”.

tracking