reportatge

Dubtes sobre l'actuació de la policia a la festa de Sant Julià

L’actuació de la primera patrulla que va intervenir en la concentració de joves a la plaça Laurèdia la quarta nit de la festa major va ser desmesurada, segons testimonis presencials, fet que va acabar de caldejar els ànims dels concentrats que es van enfrontar als agents.

Dubtes sobre l'actuació de la policia a la festa de Sant Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els disturbis que es van produir la matinada de dimarts 30 de juliol passat a Sant Julià els desencadena l’actuació provocativa i despectiva d’un jove que els agents de policia no van saber gestionar. La pressió ambiental i la falta d’experiència en situacions similars va anar en contra dels membres del cos de seguretat encarregats de la vigilància de la festa major. Testimonis presencials assenyalen l’excessiva contundència que van emprar com el detonant d’uns disturbis que han posat en evidència que el paradigma ha canviat a Andorra. Per primera vegada una multitud es va enfrontar obertament a uns agents uniformats que per als joves ja no imposen la mateixa autoritat.

Provocació

Un grup de nois i noies estava exhaurint els últims moments del quart dia de la festa major a la plaça Laurèdia. Passades les quatre del matí. Un d’ells, segons testimonis presencials, en elevat estat d’embriaguesa, fa estona que està buscant enfrontaments amb el primer que respongui a les seves provocacions. La situació arriba a uns extrems que una patrulla destacada a la zona ha d’intervenir. Els concentrats no estan tallant el trànsit com es va dir en un primer moment, però sí que el mateix noi s’interposa de manera provocativa al camí del vehicle policial. Els agents, segons els mateixos testimonis, surten immediatament del cotxe i controlen el jove amb una contundència que es podia qualificar d’excessiva. En comptes de rebaixar la tensió i emportar-se’l a una zona menys concor­reguda, la intervenció es produeix al bell mig d’on estava concentrada la multitud. L’agafen, un per cada braç i el coll, la qual cosa provoca les primeres friccions entre uns i altres. Els joves retreuen la intervenció, que consideren desproporcionada, i comencen a cridar: “Què feu!” Un segon jove s’acosta per darrere al cotxe policial amb unes intencions que no són tan clares. Per a alguns dels presents només volia parlar amb els agents perquè deixessin anar el detingut, i per a d’altres per provocar i alhora causar desperfectes al cotxe de la policia. Sobre el que no hi ha dubte és que els agents destacats van tornar a actuar amb la mateixa contundència del principi quan el noi ja es retirava i estava d’esquenes. És el segon detingut i el detonant definitiu dels greus disturbis que canviaran per sempre la festa major i no només la de Sant Julià.

Situació fora de control

Els joves encerclen els agents de la policia i els comencen a increpar de manera intimidatòria. La reacció dels cossos destacats a la plaça Laurèdia demostra que la conjuntura els estava superant i l’opció de la força en detriment del diàleg o la indiferència se’ls gira en contra. L’actuació no s’adequa a les adverses circumstàncies. Estan tractant amb nois i noies de festa a altes hores de la matinada i molts en un estat de consciència massa alterat. El primer detingut sagna pel nas, sense que es pugui aclarir si va ser a conseqüència de la intervenció policial o producte de picabaralles anteriors, fet que encén més els ànims.

Els agents han perdut completament el control de la situació. Són escridassats i víctimes del llançament d’objectes; el vehicle oficial pateix desperfectes, entre els quals el trencament dels dos retrovisors, i dos joves (una menor d’edat) en sostreuen les claus. La patrulla va sol·licitar en aquells moment l’ajut dels companys destacats a la plaça de la Germandat de Sant Julià, per la qual cosa el desplegament arriba a la desena d’agents, que continuen sent increpats. Finalment aconsegueixen dispersar els joves concentrats. Dos agents van resultar ferits, un víctima d’una pedrada que va necessitar punts de sutura.

El balanç fins al moment, la investigació segueix oberta, és de tres detinguts i una arrestada en ser menor. Els dos primers la mateixa nit dels fets; els altres dos com a resultat del visionat dels vídeos que es van gravar durant els aldarulls i posteriorment difosos per les xarxes. Se’ls acusa de delictes contra la funció pública per injúries, insults i amenaces als agents, i per desobeir les ordres i contra el patrimoni pels danys al vehicle.

tracking