finances

La unitat contra el blanqueig envia 82 expedients a la fiscalia per analitzar

Són un 46% més de casos que el 2017 però es redueix el valor dels possibles embargaments

La unitat contra el blanqueig envia 82 expedients a la fiscalia per analitzarSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) va trametre, l’any passat, 82 expedients a fiscalia sospitosos d’estar relacionats amb el blanqueig de capitals o amb el finançament del terrorisme, vint-i-sis més que l’any anterior, tal com es desprèn de la memòria d’activitat de l’entitat. La majoria tenen un origen bancari (78), mentre que dos més són per part de notaris, un més, d’una financera i el darrer per altres “proveïdors de serveis de societats”. També han augmentat el nombre de denúncies d’operacions sospitoses un 7%, passant de 116 casos el 2017 a 124 el 2018, una situació però que el cap de la unitat no hi veu vinculació, tot i que reconeix que molts dels expedients enviats a fiscalia, acabaran judicialitzats. “Per tenir més declaracions de sospita no se’n judicialitzaran més però sí que és veritat que el volum de traducció a nivell judicial és un percentatge força elevat”, diu.

Malgrat que es va incrementar un 46% el traspàs d’expedients a la fiscalia, el volum econòmic d'aquests, i susceptible de ser embargat, ha caigut a la meitat respecte al 2017, quan aleshores arribaven als 254 milions d’euros, per 124 del 2018.

El volum de casos analitzats per la Uifand l’any passat va ser força inferior a l’anterior (1.195 el 2018 per 1.619) i Fiñana ho atribueix a l’efecte de la caiguda de la inversió estrangera, la qual s’ha vist reduïda en un 30% per la modificació de la llei d’inversió estrangera, i que farà que el 2019 encara hi hagi menys casos. El responsable va informar que abans del canvi legislatiu del 2016, la unitat analitzava totes les demandes però des d’aleshores només aquelles que els deriven els ministeris pertinents. En aquest cas, s’han analitzat 995 expedients, un 32% menys que el 2017 quan van superar els 1.460.

Finalment Fiñana destaca la implicació dels bancs en la lluita contra el blanqueig de capitals i espera millors resultats quan s’aprovi l’estudi de risc nacional. “Des del punt de vista cultural, el blanqueig s’ha implantat de forma molt important a Andorra i no parlem igual del que es fa ara que en anys anteriors”.

LA XIFRA

-21,59 per cent. És la reducció dels expedients en cooperació internacional. En total se’n fan 69 pels 88 del 2017 però destaca el fet que s’ha invertit l’origen de les sol·licituds, és a dir que s’han incrementat les demandes rebudes (47 a 41) i s’han reduït les fetes, (47 a 22).

tracking