transport

Vaga dels xofers d'Alsina Graells a partir de dijous i durant tres dies

La protesta dels treballadors suspèn el servei de la línia directa entre Andorra i Barcelona

Vaga dels xofers d'Alsina Graells a partir de dijous i durant tres diesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els conductors dels autobusos interurbans de la companyia Alsina Graells han convocat una vaga de tres dies que arrencarà dijous, amb l’inici del mes d’agost i, per tant, d’un dels períodes amb major afluència de viatgers. L’aturada de protesta, motivada per reclamacions salarials, afectarà els trajectes entre Andorra i Catalunya que explota la companyia tot i que ahir l’únic que s’havia comunicat és que se suspenia el servei de la línia directa entre el Principat i Barcelona.

Els autobusos d’Alsina Graells, que des del 2009 pertany a la companyia Alsa, també comuniquen Andorra i la capital catalana fent parades en d’altres poblacions durant el trajecte (via Ponts o via Solsona). Segons informaven mitjans de comunicació catalans, la conselleria de Treball de la Generalitat ha establert uns serveis mínims per minimitzar els efectes de l’aturada que inclouen el 40% dels trajectes previstos a les hores punta i un 20% dels que es fan durant la resta de la jornada. Quant a l’afectació dissabte dia 3, els serveis mínims haurien de respectar el 33% dels trajectes. Alsina Graells dona servei als territoris de Lleida, Vall d’Aran, Solsona, Bages, Berguedà i Barcelona, així com a la connexió Barcelona-Andorra. A banda de suspendre la línia directa entre Andorra i Barcelona, també s’ha anul·lat el trajecte sense parades que uneix les ciutats de Barcelona i Lleida.

El Col·lectiu Ronda, que representa els treballadors, va informar que els 150 treballadors de la companyia fan vaga per la decisió dels seus responsables de no abonar-los complements salarials que, asseguren, estan reconeguts per conveni. Segons van explicar els representants legals, l’any 2009 els empleats van acceptar de forma voluntària reduir a la meitat la retribució i la congelació del salari però l’any passat van decidir no renovar aquest acord amb la direcció. La reacció de l’empresa va ser “deixar de retribuir el 50% del complement” i deixar d’abonar el complement de bossa de vacances, van asseverar els portaveus dels treballadors. La plantilla denuncia ser víctima “d’una rebaixa absolutament injustificada” de la retribució i l’incompliment del conveni col·lectiu. I amenacen de convocar noves mobilitzacions si l’empresa no varia el posicionament i no accepta asseure’s a la taula de negociació per a tractar les demandes.

tracking