política

Els càrrecs públics hauran de declarar el patrimoni, però serà confidencial

Els grups parlamentaris treballaran les propostes amb totes les institucions implicades

Els càrrecs públics hauran de declarar el patrimoni, però no serà públicLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos van presentar ahir l'esborrany de la nova proposició de Llei de Transparència i Accés a la Informació, en la qual els alts càrrecs públics també hauran de fer la declaració del patrimoni. L'objectiu és ampliar i reforçar la transparència de l'activitat administrativa, així com regular i garantir el dret d'accés a la informació pública per part de la ciutadania.

La llei tindrà quatre eixos: la publicitat activa, el dret a l'accés a la informació pública, l'accés a la informació reservada de l'Estat i la declaració de patrimoni per part de tots els càrrecs públics, tant electes com nomenats del Consell General, el Govern i els comuns, així com els càrrecs directius d’organismes públics, siguin estatals o comunals. Eva López, consellera general de Liberals, va matisar que tots els càrrecs públics "hauran de fer una declaració dels seus béns patrimonials", la qual serà, "confidencial i privada, ja que el patrimoni de qualsevol persona no ha de ser interès de ningú". Així, els alts càrrecs hauran de fer una declaració durant els "tres primers mesos de legislatura, i una altra en un termini de tres mesos després d'haver estat destituït", va remarcar la consellera. Fet que permetrà, en cas d'indicis d'una variació patrimonial injustificada, que tant el Tribunal de Comptes com els òrgans jurisdiccionals competents puguin tenir accés al document del declarant abans de començar l'activitat política.

Pel que fa a la publicitat activa, Maria Martisella, consellera general de Demòcrates, va assenyalar que les administracions hauran de "publicar i mantenir actualitzada la informació sobre aspectes relacionats amb el seu funcionament i l'activitat de les mateixes". Entrant en el dret a l'accés a la informació pública, Martisella va definir que aquesta fase encara s'està "definint, però la ciutadania podrà demanar qualsevol mena d'informació pública i l'administració li haurà de donar". Tanmateix, va especificar que s'hauran de "salvaguardar amb algunes limitacions, com són la defensa del país", així com, "les relacions internacionals, que són de matèria més sensible i poden minvar capacitats".

En els pròxims dies faran arribar el text als comuns i altres organismes, que tindran fins al setembre per fer aportacions.

LA LLEI

La voluntat de la llei és reforçar la transparència de l’activitat administrativa i garantir i regular el dret d’accés a la informació pública per part de la ciutadania.

Es preveu que no es doni accés a aquella informació reservada d’Estat que puguin minvar capacitats.

La declaració de patrimoni s’haurà de fer davant de notari, i serà confidencial i privada, no obstant si existeix alguna variació en el patrimoni es posarà a disposició del Tribunal de comptes i òrgans jurisdiccionals.

Davant qualsevol indici es podrà accedir a la informació mitjançant una denúncia o un mecanisme que pugui detectar la variació.

Les mesures sancionadores s’estan acabant de perfilar, hi ha un règim sancionador en cas que no es compleixin.

La ciutadania haurà de sol·licitar la informació a l’administració productora.

tracking