habitatge

Govern valora fer d'avalador de pisos amb lloguer reduït

Filloy afirma que tenen sobre la taula la proposta de l’associació de propietaris per posar més immobles al mercat i que “és una alternativa més”

Govern valora fer d'avalador de pisos amb lloguer reduïtSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les propostes que el Govern valorarà és la formulada per l’Associació de propietaris de béns immobles, la del lloguer garantit. L’objectiu és posar al mercat immobles a un preu reduït, dirigit a persones o famílies amb menys recursos. A canvi, els propietaris demanen la cobertura de l’administració per tenir la seguretat que cobraran les mensualitats i que l’habitatge se’ls retornarà en bones condicions. El Govern faria aquest paper d’avalador. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va afirmar que “és una proposta que tenim sobre la taula i és una alternativa més”. El ministre responsable de les polítiques d’Habitatge va posar de manifest que “ara explorarem diferents vies, el que cal és aportar al mercat algun element que ens doni una certa tranquil·litat i estabilitat i un creixement del sector que sigui sostingut”. Mesures, afegeix, perquè les dues parts, llogaters i propietaris, guanyin en seguretat jurídica.

Filloy insisteix en els beneficis que podria aportar l’impuls d’un Institut de l’Habitatge al país, un òrgan que ja funciona en altres llocs i que s’importaria al Principat. “No deixa de ser una entitat que ha de permetre regular aquestes tendències del sector, anticipant-se disposant de dades i fins i tot coordinar tots els agents que intervenen en aquesta situació”, afirma el titular d’Afers Socials, perquè, afegeix, “el que cal en el mercat de l’habitatge sobretot és previsió per evitar aquestes fluctuacions”.

Els immobiliaris

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) també considera la fórmula del lloguer garantit una opció vàlida. El president de l’entitat, Jordi Galobardas, assenyala que “cal estudiar i analitzar què es pot fer” per posar més pisos al mercat, inclòs el fet d’afavorir noves promocions immobiliàries amb lloguers “a un nivell econòmic que sigui accessible”. Ara, va insistir, les condicions a què s’enfronten els promotors dificulten que les noves edificacions puguin estar a l’abast de totes les butxaques. Per això, entre totes les construccions que estan en marxa o en projecte, predominen les de luxe. “Les condicions et porten una mica a això [al luxe]. El preu de la cessió econòmica pot ser important, el del terreny també. Així que fer promocions per a un nivell econòmic reduït no és fàcil, per això cal que hi hagi algun tipus de bonificació”, apunta Galobardas. En aquest sentit, va insistir en la demanda que la quantitat que s’ha d’abonar als comuns en concepte de cessió econòmica sigui facilitadora “perquè pugui sortir més econòmic [construir]. Si no, no surten els números”.

La congelació

Una de les qüestions que el Govern haurà de decidir és si prorroga la mesura de la congelació dels preus del lloguer el 2020. Una possibilitat que té en contra l’associació de propietaris i també els gestors immobiliaris, malgrat que l’AGIA va fer una proposa alternativa que també es va recollir durant la reunió de la Taula de l’habitatge: que en cas que es prorrogui la congelació no sigui extensiva a tots els llogaters. “No té sentit que afecti el lloguer d’un xalet o d’un pis d’alt standing”, assevera Galobardas.

Tot i que des del sector mantenen que la mesura, en general, pot tenir un efecte pervers i acabar provocant, un cop s’aixequi, els augments de preu que ha volgut evitar, en previsió que l’executiu pugui decidir ampliar-la un any més els immobiliaris demanen un terme mitjà perquè en tot cas afecti els llogaters amb un poder adquistiu més baix. En relació a com es podria fer aquesta distinció, Galobardas va apuntar que la fórmula serien els metres quadrats de l’habitatge. I que, va exemplificar, “a partir dels 150 o els 200 metres quadrats” la congelació no sigui efectiva. Respecte a l’acollida que va rebre la proposta, el president del col·lectiu d’agents immobiliaris va indicar que “van prendre nota” i que no hi va haver cap manifestació d’oposició.

Totes aquestes propostes s’hauran d’analitzar en la propera reunió de la comissió, que ja s’ha constituït formalment com a Taula de l’Habitatge, el proper mes de setembre.

tracking