societat

Estudi sobre l'atenció a persones amb autisme

El consell assessor del Llibre Blanc del trastorn de l’espectre autista celebra la primera reunió

Estudi sobre l'atenció a persones amb autismeRubén Pinedo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Identificar carències i cobrir necessitats: aquest és l’objectiu del Llibre Blanc del trastorn de l’espectre autista que està desenvolupant l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) amb el suport de la Fundació Julià Reig. Es tracta d’un estudi que pretén detectar punts a millorar en la detecció, diagnòstic i atenció de les persones amb autisme, amb una especial incidència en la inclusió al mercat laboral.

El consell assessor del Llibre Blanc del trastorn de l’espectre autista va celebrar ahir la primera reunió al Museu del Tabac per tal de presentar el projecte i establir els objectius. La idea és que abans del juny del 2020 es pugui presentar un estudi exhaustiu de les necessitats i les carències que tenen les persones amb trastorn de l’espectre autista a Andorra. Per a aquesta tasca, el consell comptarà amb dotze membres, entre els quals el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Salustià Chato, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas.

Segons va indicar ahir la presidenta d’Autea, Inés Martí, l’educació és un dels eixos principals que s’han de seguir perquè les persones amb autisme puguin entrar al mercat laboral. En aquest sentit, Martí va destacar que totes les persones amb autisme que han cursat formació professional aquest any han passat de curs. Per aquest motiu, va reivindicar les capacitats que poden tenir aquestes persones, i va posar com a exemple que “empreses de Silicon Valley busquen persones amb Asperger per segons quins tipus de feines” per la determinació que mostren per a certes tasques. Per aquest motiu, l’estudi analitzarà pràctiques que es desenvolupen en altres països i les posarà en relació amb el que es fa a Andorra per tal de dissenyar polítiques que millorin l’atenció a les persones amb autisme.

L'ESCOLA DE MERITXELL REACCIONA

Arran de la intenció que ha manifestat Autea de trobar mecanismes i polítiques per millorar l’atenció a persones amb autisme, la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, que regeix l’escola especialitzada, ha reivindicat la seva tasca afirmant que “no hi ha cap buit en l’atenció” i ha recordat, mitjançant un comunicat, que “l’entitat és pionera en serveis i programes de suport i acompanyament a les persones amb diagnòstic TEA”. Així, la Fundació explica que posa a l’abast d’aquestes persones un total d’onze programes diferents que es van aplicant durant totes les etapes de la vida dels usuaris.

tracking