POLÍTICA

El Constitucional avala la llei que estableix els preus mínims del tabac

L’Alt Tribunal determina que el text no vulnera la llibertat d’empresa ni l’economia de mercat

El Constitucional avala la llei que estableix els preus mínims del tabacARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) considera que la Llei de preus del tabac “no vulnera ni la llibertat d’empresa ni l’economia de mercat”. D’aquesta manera, l’Alt Tribunal desestima tots els punts del recurs d’inconstitucionalitat que van presentar els consellers generals de la passada legislatura del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, i els de Liberals (L’A), Jordi Gallardo, Ferran Costa i Judith Pallarés, el passat mes de maig contra la llei que estableix els preus mínims de venda dels productes del tabac.

La sentència del TC determina que “tot i les limitacions que hi introdueix fixant els preus mínims de venda dels productes del tabac”, la llei respecta suficientment el principi de proporcionalitat i aplica els criteris relatius i “propis d’una legítima opció política determinada, de necessitat, d’eficàcia i d’eficiència”. L’Alt Tribunal també conclou que la Llei suposa un “exercici de transparència” i determina que “de cap manera” pot ser considerada com a contrària a la seguretat jurídica.

El recurs de PS i L'A

Els recurrents van demanar que el TC declarés la inconstitucionalitat dels articles 1, 3, 4 i 10 de la llei i, per extensió, la resta del text a l’entendre que esdevenia incoherent i inaplicable, al ser contrari als articles 1, 3, 28 i 59 de la Carta Magna. Al recurs del PS i L’A posaven de manifest que a l’article 28 de la Constitució es reconeix la llibertat d’empresa i que, per tant, les mesures que aplica l’Estat han d’evitar pertorbacions en el mercat, motiu pel qual consideraven que el text vulnerava la llibertat d’empresa. A més, els recurrents consideraven que l’establiment dels preus mínims del tabac “no està justificat i és irraonable”, a l’existir mecanismes més respectuosos amb l’article 28 de la Constitució.

tracking