reportatge

De “maltractat” a empresonat

Va crear una associació d’homes maltractats l’any 2014, però la seva activitat a Twitter, on utilitzava un compte amb el nom de l’entitat, i sobretot a YouTube, li han costat a l’home detingut dijous l’ingrés a la presó per haver publicat missatges considerats delictius.

De “maltractat” a empresonat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En primícia. Nou vídeo de la víctima de La Manada. No t’ho perdis.” Aquest és només un dels centenars de missatges que l’home que va ser detingut dijous per haver penjat vídeos amb contingut misogin publicava al seu compte de Twitter. Més concretament, al seu segon compte de Twitter, ja que el primer va ser tancat per la plataforma per haver insultat altres usuaris. En el primer tuit del nou compte, l’home aprofitava per gravar-se oferint el vídeo de La Manada als seus seguidors.

El contingut de les seves xarxes era, en general, missatges d’atac contra el col·lectiu feminista, els homosexuals i els magribins, motiu pel qual va ser detingut i empresonat després de ser jutjat i condemnat per ordenança penal. Tenia un especial interès en el cas de Juana Rivas, a la qual, per sostreure els fills del seu pare, que estava condemnat pel maltractament, li va dedicar diversos vídeos amb missatges com “podreix-te a la presó”, “mala mare” o “mentidera”. Un altre dels temes que van protagonitzar una sèrie de missatges tant a YouTube com a Twitter va ser els atemptats del 17-A, sobre els quals comentava que havien estat finançats indirectament per treballadors d’assumptes socials que van donar ajudes als terroristes.

L’any 2014, el detingut va crear una associació d’homes maltractats, el nom de la qual utilitzava al seu primer compte de Twitter, per donar suport als homes que fossin víctimes de maltractament. Un maltractament psicològic que l’home identificava, per exemple, en el fet que alguns pares no puguin tenir la custòdia compartida dels fills. Com que el ministeri de Salut no reconeixia la figura de l’home maltractat, va decidir fundar l’associació per “omplir un buit i intentar que les lleis s’apliquin en igualtat”, com va declarar llavors.

La finalitat d’aquesta associació ha estat posada en qüestió per les associacions feministes. Així ho expressa la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, que explica que “clar que hi ha dones violentes, però això seria convertir l’excepció en la regla”. Sobre la figura de l’home maltractat, assegura que aquests no tenen el comportament que tenia el detingut als vídeos: “Els homes que pateixen maltractaments tenen l'autoestima baixa, no s'atreveixen a parlar.” D’altra banda, Cortés aplaudeix la detenció de l’home, però apunta que “si hagués estat una dona la que agafa una càmera i diu les barbaritats que ha dit, hauria durat molt menys”.

De “maltractat” a empresonat

tracking