comerç

Registrats 300 establiments més en un any

La tipologia que més ha crescut és la d’activitats immobiliàries, amb un increment de 191

Registrats 300 establiments més en un anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre d’establiments registrats el mes de juny passat era de 9.326, 304 més que el 2018. Així ho reflecteix el departament d’Estadística en un comunicat publicat ahir, en el qual es posa en relleu que durant el segon trimestre del 2019 s’ha produït un creixement de 45 establiments.

Els comerciants asseguren no haver notat un increment del nombre de botigues, però sí que posen de manifest que hi ha molta rotació de negocis, és a dir, que constantment es tanquen establiments i se n’obren de nous. “Si això significa que sortim de la crisi no ho podem saber”, apunta la presidenta de l’associació de comerciants del centre històric, Anna Riberaygua. En aquest sentit, assegura que malgrat que la restauració està registrant unes xifres acceptables a l’estiu, el petit comerç no aconsegueix recuperar-se. De fet, la presidenta de l’associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, es mostra pessimista davant aquest panorama i no confia que arribi una recuperació. “Ara prima l’oci i els viatges”, explica.

Al Pas de la Casa, el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, no sap precisar si s’ha produït un increment o una disminució del nombre d’establiments, però destaca que els comerços de la localitat encampadana necessiten més personal. Un neguit que hauran de translladar al Govern per tal d’atraure personal provinent d’altres parròquies: “Vam treballar molt bé amb Xavier Espot quan era ministre i ara haurem de parlar amb el nou Govern perquè vingui gent a treballar al Pas.”

Dins del creixement en el nombre d’establiments, els relacionats amb activitats immobiliàries han sigut els que més han augmentat en el darrer any, amb una variació de 191. El president del Col·legi d'agents i gestors immobiliaris (AGIA) va apuntar, en relació amb aquest increment, que, en tot cas, l’augment no s’ha traduït en més col·legiats. “Diria que fins i tot estem una mica per sota”, va argumentar. No obstant, si que va apuntar que pot ser un símptoma de la recuperació que s'està vivint al sector, i de que comencin a haver-hi més promocions immobiliàries. “Però estem en una fase de recuperació, tampoc no és per llençar les campanes al vol. Quan sento que parlen d'una nova bombolla, em demano: quina bombolla?”

UN 2% MÉS DE VISITANTS AL JUNY

El nombre de visitants que va acollir Andorra durant el mes de juny va ser de 608.231, un 1,9% més que el 2018. El nombre de turistes va experimentar un creixement d’un 17,2% i es va situar en 176.936 persones, mentre que els excursionistes es van reduir en un 3,3%, amb una xifra total de 431.295 persones. D’altra banda, el nombre de vehicles que va entrar al Principat durant el mes de juny va ser de 313.164, cosa que suposa una disminució d’un 6,7% respecte el mateix mes de l’any passat.

tracking