El Superior tomba la petició d'acabar amb la causa BPA

El lletrat havia demanat que si unes escoltes telefòniques no es podien usar en el judici s’anul·lessin totes
les actuacions i proves de la causa

El Superior tomba la petició d'acabar amb la causa BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior ha tombat la petició de l’advocat Josep Anton Silvestre, en nom dels seus clients Luis Laplana Moraes, Xavier Mayol González i els germans Josep Lluís i Josep Anton Rivero Carrizo, s’instava que s’anul·lés les accions que ha fet la justícia per investigar i instruir el cas BPA i que es desprocessi els directius i gestors de BPA implicats. L’acceptació de la petició hauria significat, a efectes pràctics acabar amb el cas BPA, que, amb la sentència, manté el calendari de represa del judici per al dia 16 de setembre. La petició de Silvestre, a la qual es van afegir la majoria de processats, es basava en una sentència del Tribunal Constitucional sobre les escoltes telefòniques que Espanya havia fet a Javier Campos Tomàs. El TC va fixar que com s’havien fet per una autoritats judicial estrangera en el marc d’una altra causa (Clotilde sobre la màfia russa a Lloret) no podien estar incloses en el cas BPA.

D’acord amb aquesta decisió del Constitucional, Silvestre sol·licita que “s’acordi l’expulsió del procediment de totes les intervencions telefòniques (no només les de Campos) i registres domiciliaris de persones físiques o jurídiques existents a la causa, cosa que inclou qualsevol referència a les mateixes per tractar-se de proves il·lícites i tot el que se’n deriva, és a dir, declaracions, informes, qualificacions, processaments i qualsevol altre document en independència del seu format i que no hagi estat indicat expressament, atenent la seva nul·litat per connexió d’antijuridicitat”. Aquí rau la base de l’argument. Com les escoltes a Campos, que no és un dels processats pel cas BPA’ no es poden utilitzar en aquest judici, tota la causa està contaminada.

Només afecta campos

El Superior recorda a Silvestre que la sentència només afecta Javier Campos i que “el senyor Josep Anton Silvestre no és ningú per defensar els drets fonamentals del senyor Campos. El Tribunal explica que deixar fora dels cas BPA les converses gravades per Espanya a Campos no té res a veure amb demanar que es declarin nul·les totes les proves i actuacions que s’han realitzat en el cas i que han acabat en el processament de 25 persones, cap de les quals és Campos.

La còpia destruïda

La sentència té però una part molt dura amb Silvestre perquè confessa haver destruït la còpia del sumari del cas BPA. Silvestre, segons l’aute, va indicar en un escrit al tribunal que havia “procedit a la destrucció de la totalitat del sumari de la present causa i que tot i no haver estat requerit per cap organisme jurisdiccional (cap tribunal li havia demanat), amb la finalitat de salvaguardar els drets fonamentals de tercers, procedeix a retornar al Tribunal de corts els 15 DVD que contenen les intervencions telefòniques efectuades per Espanya en la coneguda com a causa Clotilde (màfia russa a Lloret per la qual es va declarar culpable i va ser condemnat a Espanya Andrei Petrov).

El Superior recull que la companya de bufet de Silvestre Adela Nieto ha destruït també la còpia i que la lletrada Anna Solé també ha anunciat que ho farà en breu. La sentència destaca que “realment estranya al Tribunal que es prengui una decisió d’aquesta envergadura i trascendència (destruir les desenes de milers de folis del sumari) sense haver estat requerit per cap òrgan jurisdiccional”. Defineix l’acció de Silvestre i els que l’han seguit com a “realment precipitada i desmesurada”.

El Tribunal no acaba d’entendre com Silvestre i seguidament Nieto han decidit per motu proprio executar el que ells consideren que és el que fixa la sentència del Tribunal constitucional sobre les converses de Campos i per tant han destruït les còpies del sumari i les del DVD de les converses sense que cap tribunal hagi establert aquesta decisió. El Superior diu que aquesta sentència “curiosament ha estat executada de forma privada per dues defenses de persones processades en aquesta causa, sense cap petició d’un òrgan jurisdiccional”. Silvestre va incloure en l’escrit que en cas que “es desestimi l’interessat com a caràcter principal (que es tombi la petició d’acabar amb tot el que s’ha fet del cas BPA com així finalment ha passat) es lliuri novament una còpia de la totalitat del procediment per part del tribunal”. El Superior recull que un nou sumari (en què queden fora les converses de Campos) ja estava previst que es donés als advocats.

LA FISCALIA PARLA "D'INCONGRUÈNCIA"

El fiscal és dur també amb la petició per acabar amb el cas BPA amb la base de l’anul·lació de les escoltes d’un ‘no processat’ i parla de la “incongruència que es deriva de les pretencions introduïdes per diversos sol·licitants” en un escrit anterior, relacionats amb l’allau de recusacions presentades. En aquell escrit es manifestava que es demanava un jutge imparcial “i no la recusació encoberta dels magistrats, tot exposant la manca de competència per a conèixer les seves pretensions per part d’aquells a qui expressament s’està demanant l’expurgo (fer-los fora) de la causa”.

tracking