Avaluació del risc financer

Standard & Poor's millora les expectatives d'Andorra

L’agència nord-americana Standard & Poor’s millora les expectatives i manté la qualificació del Principat a BBB/A-2

Standard & Poor's millora les expectatives d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'agència de referència en l'avaluació del risc financer, la nord-americana Standard & Poor's, ha revisat i millorat les perspectives sobre el Principat, passant d’estable a positiva, i referma la qualificació en BBB/A-2, i manté així el ràting per quarta avaluació consecutiva. Els avaluadors de l’agència reconeixen la continuïtat del Govern en les polítiques d’alineació amb els estàndards internacionals. L’agència qualificadora destaca la gestió equilibrada que l’executiu ha fet del pressupost basada en un marc fiscal moderat i homologable i en una progressiva disminució del deute públic. Standard & Poor’s també valora el sòlid marc fiscal del Principat així com els desenvolupaments econòmics positius.

Des del Govern es fa una valoració “molt positiva” de les consideracions de l’agència de qualificació. El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, destaca que l’avaluació d’Standard & Poor’s posa de manifest que “anem en el bon camí” tant a nivell de feina de l’executiu com del funcionament de l’economia andorrana. Sobre els aspectes positius dels quals es parla, com ara els pressupostos, Jover valora la feina feta per l’exministre de Finances, Jordi Cinca. “Per part meva hi ha la voluntat de seguir amb pressupostos equilibrats i que representin una baixada del deute públic”, va explicar Jover, qui també valora que l’agència qualificadora destaqui la voluntat manifestada pel Principat d’adherir-se al Fons Monetari Internacional (FMI), així com l’evolució de les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), quelcom que Jover descriu com “grans oportunitats per al país”.

UN SECTOR FINANCER MÉS ROBUST

L’anàlisi posa sobre la taula el risc que representa el pes que té el sector financer dins de l’economia. No obstant, el ministre de Finances destaca que l’agència valora que la tendència és positiva. “Veuen que les entitats del país fan els canvis necessaris per afrontar la situació en el marc de l’acord d’associació amb la UE”, assenyala Jover, que destaca que si se segueixen fent els passos per fer un sector més robust o es diversifica l’economia “estarem en la bona línia”.

Jover també posa de manifest el “bon ritme de creixement econòmic” d’Andorra que es veu reflectit amb al previsió d’augment del PIB del 3,2% aquest any i del 3,3% l’any vinent. “Si som capaços de generar més riquesa generarem més oportunitats”, assenyala Jover que destaca que tots els indicadors macroeconòmics són positius. “El gran repte és aconseguir que l’economia familiar, les persones individuals i les petites empreses notin els canvis i vegin que hi ha increment de l’economia”, va afegir.

JOVER CREU QUE L'ANÀLISI DE L'FMI ESTARIA ENLLESTIDA LA TARDOR DE 2020

Standard & Poor’s destaca de manera positiva la voluntat d’Andorra d’adherir-se a l’FMI, un procés que el titular de Finances creu que estaria llest per aprovar pel Govern i pel Consell General la tardor de 2020. Abans però, el procés s’iniciarà a partir del setembre de manera oficial quan s’enviï una carta des de Govern manifestant la voluntat del Principat d’adherir-se a l’organització financera internacional. “Entenc que no hi ha d’haver cap problema per iniciar els tràmits a la tardor”, assenyala Jover, que manifesta que ara s’estan duent a terme els moviments dins dels grups parlamentaris que donen suport a Govern, tot i que també explicarà la situació a l’oposició. “El que m’agradaria és que hi hagués un mínim de debat polític i abans de fer aquest moviment l’explicarem a les forces polítiques perquè sigui de manera consensuada”, considera el titular de Finances. Un cop fet aquest pas, l’FMI desenvoluparà un equip de treball que analitzarà la situació d’Andorra, la seva economia i les estadístiques nacionals. En base a aquests estudis, els tècnics de l’FMI calcularan la quota que Andorra hauria de pagar i si hi ha condicionants pel que fa a la construcció d’estadístiques de país. Aquest procés, segons Jover, podria tenir una durada d’un any. Un cop enllestit, el Govern haurà de decidir si s’entra o no i, un cop decidit, haurà de ser el Consell General qui s’encarregui d’aprovar-la. Ara per ara la feina que es fa és la d’acabar d’analitzar els dossiers, tal i com assenyala el ministre de Finances. Per al principat entrar a l’FMI implicaria tenir un ajut en cas de problemes, un element que Jover manifesta que no desitja mai utilitzar però que és bo de tenir. A més d’això, l’adhesió a l’organització internacional implica un acompanyament en diferents temes, com ara les estadístiques nacionals, ajut tècnic per millorar aquestes estadístiques i anàlisis de l’estat de l’economia del país. Un altre dels aspectes que Jover destaca és l’element reputacional. “El sol fet d’entrar a l’FMI dóna més seguretat a la gent que vulgui invertir en el Principat i és per aquest motiu que l’agència Standard & Poor’s considera l’adhesió un element positiu”, va expressar Jover.

tracking