La despesa sanitària arriba als 127 milions d'euros el 2018

La factura per habitant va ser de 1.677 euros, 17 euros més que l’any 2017

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La despesa sanitària se situa en 127,7 milions d'euros el 2018, quantitat que correspon a un increment del 2,9% respecte a l'exercici anterior. Aquesta xifra representa el 29,4% del pressupost total de Govern, 6 dècimes menys en relació amb el 2017, mentre que, per habitant, es van assolir els 1.677 euros vers els 1.660 de 2017. La factura inclou els costos sanitaris finançats per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), a través de les prestacions de reemborsament de la branca general, els del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), i la resta en matèria de salut pública de l'Administració central.

Les dades publicades ahir pel departament d'Estadística de Govern expliquen l'augment per tres factors. Per una banda, l'increment de 0,6 milions d'euros en el finançament de Govern a la CASS pel dèficit de la branca general pel subministrament de prestacions de reemborsament sanitari dels diferents riscos definits pel sistema de seguretat social. D'altra banda, per l'increment de 2,1 milions d'euros en la subvenció al SAAS, arran d'una reclassificació de centres d'atenció primària i hospitalària en el principal provisor sanitari del país. I, per últim, l'increment de les despeses de transferències als assegurats i famílies per prestacions de la branca general de la CASS, que va acumular 1,8 milions d'euros, tot i haver deduït la part d'ingrés atribuït a Govern.

Respecte al desglossament de la despesa, es va incrementar la partida de personal en un 3,3% respecte a l'exercici 2017, arribant als 183.794 euros, i van disminuir les transferències de capital, ja que l'any passat es va realitzar una inversió puntual d'un milió d'euros a la Residència Albó. Tanmateix, van reduir els costos de béns corrents i serveis en un 1,6%. En conjunt, va comportar un creixement del 4,7% sobre el PIB al Principat.

Fent una retrospectiva, les dades proporcionades mostren com les tendències de creixement en despesa sanitària s'observen de forma continuada des del 2013, encara que aquest any l'augment hagi estat menys significatiu en comparació.

tracking