Accions a Sant Julià

La reunió de poble per la tirolina es farà al setembre

El comú ajorna la convocatòria després que els hagin acusat de fer-la durant les vacances perquè tindria menys ressò

La reunió de poble per la tirolina es farà al setembreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió de poble anunciada per explicar el projecte de la tirolina a Naturlandia s’havia de celebrar aquest mes. De fet, una de les darreres dates que s’havia donat era la d’avui. Però divendres passat, membres de Laurèdia en Comú van celebrar una trobada i van prendre la decisió de posposar-la fins després de Meritxell. El cònsol i els membres de la majoria comunal, segons fonts coneixedores, es van plantejar els pros i contres de celebrar-la ara o posposar-la. I malgrat ser conscients que fent-la al setembre se’ls pot acusar d’electoralistes, van optar per aquesta opció després que els crítics amb el projecte els hagin acusat de voler fer-la a l’estiu perquè amb més gent de vacances tindria menys ressò.

La reunió de poble no es planteja, a més, com un monogràfic de la tirolina, segons les mateixes fonts. Es parlarà del projecte que la corporació tira endavant amb l’objectiu que sigui un revulsiu per a Naturlandia, però també de la situació financera del parc i del comú, i dels projectes de més envergadura en què la corporació treballa, un dels quals el del passeig del riu i les activitats que es plantegen per a convertir-lo en espai d’oci. També de l’objectiu de fer de Sant Julià una parròquia accessible en el sentit social, amb especial incidència a aportar solucions a la problemàtica de l’habitatge. I alhora que sigui una parròquia que ofereix serveis per a la gent gran.

Naturlandia i el ràfting

Un dels objectius de la reunió de poble és exposar als lauredians com, segons la majoria comunal, s’ha revertit la situació financera de Naturlandia i amb informació positiva sota el braç. Segons fonts coneixedores, el parc hauria tancat en verd el primer semestre de l’any i és una de les dades que vol aportar Josep Miquel Vila per defensar la seva gestió. L’octubre del 2016 més de 300 persones seguien les explicacions del cònsol sobre la recepta per capgirar la situació econòmica del parc. Era la primera reunió de poble a la parròquia en 21 anys, remarcava. Aquesta nova convocatòria hauria de donar continuïtat a aquella sobre els números del parc.

Abans de l’anunci de la tirolina, que es vol fer amb l’aportació de socis privats i que la corporació defensa com a projecte viable, el que va estar envoltat de polèmica va ser el ràfting. El cònsol exposarà els detalls de la iniciativa que ve a ser una continuïtat d’aquella però ampliada: el condicionament del passeig del riu i tot d’activitats relacionades amb l’aigua que es volen potenciar, des del ràfting a la pesca. També s’abordaran d’altres projectes de l’àmbit urbanístic, que no han transcendit, i les propostes per fer de Sant Julià una parròquia accessible en l’àmbit social.

Els permisos

D’altra banda, el Govern va confirmar que el projecte de tirolina es troba en mans d’Ordenament Territorial, que l’està estudiant. I que el comú pot fer licitacions sempre i quan no impliquin cap obra perquè encara no té els permisos de l’executiu.

DESPERTA LAURÈDIA CRITICA LA MANCA DE TRANSPARÈNCIA

Davant l’ajornament de la reunió de poble per explicar el projecte de la tirolina, que estava prevista per a avui, la plataforma Desperta Laurèdia s’ha mostrat molt crítica amb el comú per la manca de transparència amb el projecte. El seu portaveu, Cerni Cairat, considera que la corporació “ha faltat al seu deure de mantenit informada la ciutadania” i recorda que la reunió informativa estava prevista inicialment per a una data anterior: el 2 de juliol. Desperta Laurèdia va fer una demanda d’informació al comú, acompanyada d’una cinquantena de firmes, el dia 19 de maig per tal de tenir accés al projecte de la tirolina en el qual sol·licitava a la corporació la posada en pausa del projecte i que s’informés d’un seguit de qüestions que des de la plataforma consideren bàsiques, com ara el projecte tècnic, el d’impacte mediambiental i la seva viabilitat econòmica. Una demanda que a dia d’avui encara no ha tingut resposta, fet que Cairat entén que “és faltar encara més al compromís del comú de ser transparent i d’informar la ciutadania”. Des de Desperta Laurèdia s’ha manifestat en diverses ocasions els dubtes que genera la construcció de la tirolina, un projecte del qual qüestionen la viabilitat pels precedents que hi ha d’altres accions que no s’han pogut portar a terme.

tracking