política d'habitatge

Els propietaris proposen el “lloguer garantit”

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles aposta per fórmules que incentivin a arrendar un pis com ara que el Govern cobreixi possibles impagaments

Els propietaris proposen el “lloguer garantit”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’opció d’ampliar la congelació dels lloguers un any més està sobre la taula i va ser una de les propostes que es van escoltar a la primera Comissió de l’Habitatge de la nova legislatura. L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) rebutja de ple la iniciativa perquè entén que té efectes negatius posteriors. El seu president, Pasqual Gràcia, recorda que els arrendaments van estar congelats durant molts anys fruit de les mesures anticrisi aprovades durant el govern Pintat “i ja n’hem vist els resultats”. “Creiem que això agreujarà el problema”, insisteix, perquè contribueix a fluctuacions a l’alça més exagerades. Per a Gràcia l’error és pensar en mesures a curt termini que puguin suposar una solució i afirma que l’entitat creu en “les propostes que ajudin a resoldre la situació a mitjà i llarg termini”. En aquest sentit, Gràcia insisteix en la necessitat que hi hagi informació, transparència, perquè el mercat pugui funcionar de manera òptima però també entén que hi hagi d’haver polítiques públiques, com ara promoure habitatge de protecció social. Apunta, però, que es combini amb altres iniciatives com ara “el lloguer garantit”, mesura per la qual l’administració assegura al propietari el compliment del contracte: que no hi haurà impagaments ni tampoc desperfectes. Seria una manera d’ampliar l’oferta d’habitatge de lloguer perquè dona seguretat al propietari reticent a arrendar i dirigida a les persones amb més dificultats per trobar-ne a preus que pugui assumir. El president de l’APBI afegeix, a més, que permet més flexibilitat i adaptació a les necessitats concretes del mercat que no pas crear un parc fix de pisos de protecció oficial. “No és tota la solució [un parc d’habitatges protegits]”, argumenta Gràcia, perquè “si les coses es fan bé aquest col·lectiu que els necessita s’haurà d’anar reduint”.

L’opció de la CASS?

Precisament, el grup parlamentari socialdemòcrata ha entrat a tràmit una proposició de llei amb la proposta de destinar part dels diners del fons de jubilació a invertir en habitatges per posar-los al mercat i pal·liar les mancances de l’oferta i, a més, fer-ho a un preu assequible. Una opció que ha generat controvèrsia política , sobre la qual la CASS no s’ha pronunciat, i que per al president de l’APBI planteja dubtes per la procedència dels diners per invertir, la caixa comuna dels assegurats. “S’ha de tenir en compte que si es destinen per a protecció social la inversió no està destinada a ser rendible”, assenyala, quan els fons de reserva de les pensions sí que s’han d’invertir amb l’objectiu d’assolir beneficis i en productes “molt segurs” que no es tradueixin en pèrdues.

Un mercat que funcioni

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles insisteix sobretot en la necessitat que hi hagi informació a l’abast de tothom, informació que pugui servir, per exemple, a promotors, per anticipar-se a les necessitats de la població i plantejar-se projectes, i a qui ha de llogar o ha de renovar el contracte, per saber amb exactitud quina és la realitat del mercat i el preu mitjà. Recorda que les administracions tenen la informació amb eines com el cadastre, el volum i la tipologia de llicències d’obra i que el que cal és que aquesta informació circuli. “Només amb això avançarem molt amb el problema, que el mercat funcioni millor.”

No obstant, precisa, “també hi ha sectors de la població que necessiten un grau de protecció més elevat que, tot i que el mercat funcionés molt bé, tindrien dificultats per accedir a l’habitatge” i per això, insisteix, hi ha d’haver mesures públiques. L’Associació es posarà a treballar en propostes concretes per poder dur a la propera reunió de la que ja s’ha formalitzat com a Taula d’habitatge després que el consell de ministres aprovés dimecres passat el decret de creació. La propera reunió de l’òrgan s’ha de celebrar durant el mes de setembre.

El precedent de la borsa d'habitatge

L’any 2006, també per pal·liar la problemàtica de la falta de lloguer i el preu excessiu dels pisos, el govern Pintat va posar en marxa la borsa d’habitatge. Als propietaris se’ls garantia, a través d’una assegurança, una cobertura dels impagaments de fins a dotze mensualitats i els preus als quals llogaven havien d’estar un 20% per sota dels que s’oferien al mercat. Però va esclatar la crisi i hi va començar a haver oferta de lloguer i a preus més accessibles. Així que la borsa no va acabar de funcionar mai. Es va derogar deu anys després i només havia facilitat una dotzena de contractes.

tracking