Reportatge

Andorra com San Marino

Un estudi científic indica que d’aquí a trenta anys el clima d’Andorra serà el mateix que el que té actualment San Marino. Amb temperatures en augment.

Andorra com San Marino

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra, l’any 2050, estarà més a prop del mar que no pas ara. No del Mediterrani, sinó de l’Adriàtic. I no de l’aigua, sinó del clima d’aquesta zona d’Europa. Així ho indica l’estudi eleborat per un equip de l’Escola Politècnica Federal de Zuric (Suïssa), que han dirigit Jean-Francois Bastin i Thomas W. Crowther, publicat recentment per la revista científica Plos One. El treball ha analitzat quins efectes tindrà l’escalfament global en el clima de 520 ciutats de tot el món, entre les quals Andorra la Vella. La conclusió a què han arribat és que la capital del Principat passarà a tenir un clima semblant al de la Ciutat de San Marino, capital que es troba a 23 quilòmetres de la costa del mar Adriàtic. Segons l’estudi, l’any 2050 la temperatura mitjana d’Andorra la Vella serà 2,7 graus més alta que l’actual. Passarà dels 9,3 graus de mitjana actuals als 11,8 de San Marino. Al treball també es posa en relleu que la temperatura màxima en el mes més càlid pot arribar a ser 5,9 graus superior a la que es registra actualment.

L’informe indica que el 77% de les principals urbs del món hauran experimentat per al 2050 un gran escalfament que farà que les seves condicions s’assemblin a les que ara tenen altres ciutats més properes als tròpics. Aquest escalfament farà, per exemple, que el clima de Madrid el 2050 s’assembli al que ara té Marràqueix, el de Londres al de Barcelona, el de la capital catalana al de Múrcia o Adelaida (Austràlia), el d’Estocolm al de Budapest, el de Buenos Aires al de Sydney o el de Moscou al de Sofia.

El 23% d’urbs restant, en general les ciutats més pròximes als tròpics, mantindrà temperatures semblants a les actuals encara que experimentaran períodes més extensos de pluges i sequeres. L’estudi també revela que un 22% de les ciutats possiblement tindran un règim climàtic que avui no existeix al planeta.

L’informe realitzat per la Politècnica de Zuric, assenyalen els seus autors, “pot ajudar els responsables de la gestió de terres i als urbanistes a visualitzar el futur del clima de les seves respectives ciutats, facilitant els esforços per establir estratègies dirigides a la reacció climàtica”.

tracking