L'onada de calor registra quinze dies seguits amb temperatures per sobre dels 30 graus

Les dades estan recollides de l’observatori del Roc de Sant Pere i no són de rècord perquè el 2015 es van registrar 18 jornades consecutives

L'onada de calor registra quinze dies seguits amb temperatures per sobre dels 30 grausFrancesc Betriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’observatori del Roc de Sant Pere, situat a 1.113 metres d’altitud, registrarà demà el quinzè dia consecutiu amb temperatures que superin els 30 graus, segons apunta el Servei Meteorològic Nacional, una situació que no serà un rècord absolut perquè el juliol del 2015 se’n van produir 18, però sí que se situa en segona posició. “De moment portem 13 dies seguits [per ahir] amb els termòmetres per sobre dels 30 graus i preveiem que tant dissabte com diumenge també se superin, de manera que arribarem a aquests 15 dies consecutius i no es podrà igualar l’anterior registre perquè a partir de dilluns baixaran”, explica el tècnic del departament, Guillem Martín, qui recorda que l’observatori del Roc de Sant Pere es va inaugurar l’octubre del 1991 i que des d’aleshores només l’episodi del 2015 va generar més jornades seguides amb temperatures tan elevades.

Etiquetes:

Segons Martín els termòmetres marcaran de mitjana 36 graus avui tot i que és possible que a la vall central no s’hi arribi però que en canvi se superin a Sant Julià de Lòria, una situació que es pot repetir demà quan es preveu arribar fins als 34 graus, el darrer dia que tindrem la canícula a sobre. “En principi dilluns desapareixerà i es notarà una caiguda de les temperatures però abans tindrem aquest cap de setmana on encara farà molta calor. Això sí, passats aquests dies canviarà la situació i podrem donar per tancat aquest episodi tan càlid que hem viscut”.

INVERSIÓ TÈRMICA

A més de la canícula, s’està produint una situació d’inversió tèrmica, és a dir, que fa més calor a les zones més altes que a les cotes baixes, quan la situació normal hauria de ser al revés. D’aquesta manera, el tècnic del servei meteorològic confirma que està fent més calor a Engolsaters que no pas a la central de FEDA, on hi ha una estació que ha registrat dades molt elevades també però que no s’han transformat en cap rècord. “Des de dimecres sí que ha tornat a fer una calor més intensa que a principis de setmana però no es pot parlar d’una nova onada de calor sinó del pic de calor final de la canícula que desapareixerà dilluns. Això ho hem vist a les diferents estacions que tenim però és cert que no s’han produït altres dades que no hagin passat abans”, sentencia.

Una possibilitat és que demà a la tarda caigui alguna precipitació però des del servei de meteorologia no s’atreveixen a confirmar-ho. Tampoc la descarten, per això. Si passés, ajudaria a rebaixar el risc d’incendi que per aquest cap de setmana es preveu que estigui entre el molt alt i l’extrem, per això tant els departaments de Protecció Civil com de Bombers han fet una crida a extremar les precaucions. En aquest sentit s’han prohibit tots els focs i les zones de berenadors restaran tancades a tot el país excepte a Ordino, on la corporació ha anunciat a través de les xarxes socials que obriran els dos dies, tot i que també demanen que s’usin “amb la màxima prudència”. El tancament però no vol dir que no es puguin usar sinó que només es permetrà que siguin zones de pícnic i no es permetrà que es facin barbacoes. Per garantir que es compleixi, el director de Protecció Civil, Cristian Pons, afirma que els agents faran rondes de control. “Aquesta serà una de les mesures que prendrem però també farem vigilància d’alguns espais que ja tenim clars i podríem limitar l’accés amb vehicles a certes zones forestals”, explica. Des del departament també demanen a la gent que vagi els berenadors que reculli la seva brossa per “mantenir un entorn agradable però també perquè podria afegir més risc a la situació”. Els cartells de Mobilitat a les carreteres continuaran oferint les recomanacions que faci Protecció Civil i davant les altes temperatures que s’esperen, impliquen evitar llargues exposicions al sol durant les hores més càlides però també per portar a sobre productes hidratants, especialment per als més petits. “Són els consells que acostumem a donar i si es compleixen, no té per què passar res”, indica.

tracking