Taula de l'habitatge

Govern obre la porta a mantenir congelats els lloguers el 2020

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut admet que la mesura està donant fruits però manifesta que no vol que s’eternitzi

Govern obre la porta a mantenir congelats els lloguers el 2020SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern contempla prorrogar la congelació dels contractes de lloguer com una de les possibilitats per continuar controlant la situació de l’habitatge al Principat. Aquesta, la de mesures urgents, és una de les línies de treball en la qual se centrarà la nova Taula de l’habitatge que es va reunir ahir per primer cop. Segons el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, la mesura relativa a l’arrendament “està donant els seus fruits”. “La llei de mesures urgents ha permès, com a mínim, frenar l’augment que havíem viscut als darrers mesos de l’any passat”, va manifestar Filloy, que va assenyalar que la situació està actualment estabilitzada gràcies a aquestes mesures. No obstant, el ministre va admetre no ser partidaris “que això s’eternitzi en el temps”.

Tot i els bons resultats que constata el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Filloy va assenyalar que la decisió definitiva de prorrogar un any més aquesta mesura “no es pot donar per fet”. Dins d’aquest paquet de mesures a curt termini es tirarà endavant una anàlisi i creació d’ajuts per a l’emancipació de joves, i alhora es revisarà la periodicitat de pagament de l’ajut a l’habitatge.

El segon front en el qual treballarà la nova Taula de l’habitatge se centrarà en el llarg termini establint polítiques “que ens permetin avançar-nos a situacions a les quals ens hem trobat en anys anteriors”. Una de les mesures que entren dins d’aquesta línia de treball és la possible creació de l’Institut de l’Habitatge, un ens que aportarà resolucions de polítiques a més curt i llarg termini.

En aquest aspecte, Filloy va explicar que a la pròxima reunió de la Taula de l’habitatge, al setembre, es presentaran una sèrie de propostes per a determinar quin model de l’ens s’adapta millor al país després d’analitzar quins models s’han pres en ciutats europees.

QUEIXES SOBRE L’HABITATGE

El ministre va destacar que totes les mesures relatives a l’habitatge que es prenguin es faran de forma consensuada amb tots els actors implicats. Un d’ells, que també forma part de la Taula de l’habitatge, és el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, qui demana que el tema de l’habitatge “sigui una prioritat en aquesta legislatura”.

Vila va destacar la importància d’aquesta problemàtica i la va constatar xifrant el nombre de queixes que li arriben relatives a l’habitatge. “La meitat de les queixes que rebo, avui dia i durant el 2019, són d’habitatge”, va expressar el Raonador del Ciutadà, que va destacar que aquesta situació “dona la dimensió del que realment està passant, que és un tema realment important i que l’hem de treballar seriosament”. Vila, a més, va posar de manifest que la meitat d’aquestes queixes relatives a la problemàtica de l’habitatge corresponen a persones que mostren el seu interès sobre la pròrroga de la mesura de congelació dels arrendaments.

El Raonador del Ciutadà va defensar que la mesura de congelació dels arrendaments és la “més clara, directa i bona que s’ha fet en els últims anys en aquest país”. D’aquesta manera, va exposar la necessitat que aquest control es prorrogui un any més mentre es treballa per la creació de l’Institut de l’Habitatge, els comuns aporten informació relativa als arrendaments de cada parròquia i es treballa en altres polítiques. “És molt important que, de cara a l’any vinent, es pugui tornar a fer perquè doni temps que la resta de mesures es puguin implementar i facin efecte sense que es produeixi un excessiu moviment especulatiu”, va explicar.

Vila creu que, amb la creació de la Taula de l’habitatge, s’està en la bona via per solucionar la problemàtica i considera que se li ha de donar temps a Govern al fet que treballin en aquest afer.

tracking