Justícia

La justícia avala que no es pot fer de carceller amb un trastorn psíquic

El Tribunal Superior conclou que una treballadora de la presó només pot fer tasques administratives si està diagnosticada amb un trastorn límit de la personalitat

La justícia avala que no es pot fer de carceller amb un trastorn psíquic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els fets es van iniciar amb un control d’alcoholèmia a una treballadora del centre penitenciari i amb un positiu superior a 0,8 grams per litre de sang. Com a conseqüència del positiu té lloc una ordenança penal del 23 de maig del 2017 amb pena d’un mes d’arrest nocturn condicional. El ministeri de justícia decideix obrir-li un expedient disciplinari i es considera l’agent autora d’una “falta molt greu” amb la imposició d’una “sanció disciplinària de suspensió de funcions per un període de deu dies”. La dona envia una carta en què diu que no comparteix la decisió, però que l’acata.

El director de la presó comunica el 8 de maig a l’agent que “sigueu sotmesa a una revisió mèdica per determinar l’abast de la vostra possible addicció i, en cas que hi sigui, com pot afectar en el vostre lloc de treball”. El novembre del 2017 es comunica que se la passa a un lloc administratiu en haver estat detectat un problema psíquic greu en la revisió mèdica. La decisió es basa en el fet que “els membres del cos penitenciari han d’estar en les condicions físiques i psíquiques per ocupar llurs llocs de treball”. La mesura no l’afectava econòmicament, ja que se li mantenia el sou i tampoc no tenia cap conseqüència sobre els drets ja adquirits com, per exemple, la pensió.

La revisió mèdica havia establert que l’agent patia “un trastorn límit de la personalitat”. El comitè mèdic explica que “tota persona amb la que hi ha constància que pateix un trastorn límit de la personalitat, i especialment si ha originat símptomes externs que han requerit l’ajuda de professionals, no està capacitada per realitzar un treball en cap professió que sigui dels cossos especials”. S’especifica que amb el diagnòstic psiquiàtric de trastorn límit de la personalitat s’entenen “les descompensacions psiquiàtriques que ha sofert i les conductes no apropiades fora del treball”, i que no són compatibles amb l’exercici com a agent de l’autoritat.

Com que no hi havia places administratives dins del departament penitenciari es va acordar que l’agent passés a treballar a l’administració general, dins del servei de policia, en tasques adaptades a la seva situació. La dona va presentar recurs contra aquesta decisió i en primera instància el Tribunal de Batlles li va donar la raó en una sentència del 30 d’octubre del 2018. Govern va recórrer al Tribunal Superior, que finalment ha donat la raó a l’executiu. El tribunal creu que “en aquest cas no s’examina la qualitat de la feina de la interessada perquè el problema plantejat és el risc que, eventualment, es pot plantejar si la senyora X exerceix una funció molt delicada amb, per exemple, la tinença d’armes de foc”. La sentència determina que “han de prevaler les opinions independents del comitè mèdic”.

El trastorn límit de la personalitat (TLP) és una malaltia caracteritzada per la dificultat en la regulació de les emocions. Aquesta dificultat provoca canvis acusats en l’estat d'ànim, impulsivitat i inestabilitat, problemes d’autoimatge i relacions interpersonals inestables.

tracking