La Xina es mostra disposada a invertir en l'aeroport nacional

L’ambaixador revela que els empresaris asiàtics estan disposats a invertir en la construcció de la infraestructura en cas que es dugui a terme

La Xina es mostra disposada a invertir en l'aeroport nacionalSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Xina ha posat la vista sobre el Principat i el projecte d’aeroport de la Cambra de Comerç ha despertat especialment l’interès del gegant asiàtic. Així ho va explicar ahir l’ambaixador xinès a Espa­nya i Andorra, Lyu Fan, durant la visita oficial amb motiu del 25è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre ambdós països. Fan va assegurar que hi ha empreses xineses predisposades a invertir en l’aeroport en cas que finalment es dugui a terme. “Volem cooperar amb Andorra en el finançament d’alguns projectes d’infraestructures com, per exemple, l’aeroport”, va afirmar. L’ambaixador va voler recordar que les compa­nyies del seu país “són molt fortes en l’àrea de les infraestructures” i va remarcar que, per aquest motiu, “volen fer inversions”.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va recollir el guant i va valorar molt positivament l’oferiment xinès. De fet, Gallardo va revelar que va ser el mateix executiu qui li va explicar la idea de l’aeroport nacional a l’ambaixador i a tota la delegació que el va acompanyar ahir en les trobades institucionals mantingudes amb altres ministres i amb el cap de Govern, Xavier Espot. En aquest sentit, el titular d’Economia va subratllar que el projecte encara ha de superar l’anàlisi mediambiental i només quan es completi aquesta fase es podrà abordar la qüestió del finançament.

Una inversió milionària

I és en aquest punt on Lyu Fan, va continuar Jordi Gallardo, “ha mostrat la seva total predisposició i interès, que si el projecte avança, la Xina es posa a disposició per poder aportar finançament i tota l’experiència que pugui tenir en construccions d’aquest caire”. Precisament, Gallardo va destacar que l’aeroport suposaria una despesa “de molts milions” difícil d’assumir únicament per part de l’Estat. Entre 500 i 700 milions d’euros, segons les primeres estimacions de la Cambra. Per aquesta raó, el ministre va adduir que hi ha tres possibles models sobre la taula a l’hora de costejar la infraestructura: finançament 100% públic, publicoprivat o una concessió a una empresa. Tot i això, el titular d’Economia es va mostrar prudent i va apuntar que “encara no estem en aquesta fase”. “No volem avançar-nos als esdeveniments”, va afegir, si bé va expressar que, a banda dels xinesos, també té constància que hi ha “inversors privats que s’han posat en contacte amb la Cambra”. “Això és un senyal que és un projecte que pot tenir el suport de capital privat si ho estima oportú el Govern un cop s’hagin superat els estudis necessaris”, va dir. En qualsevol cas, Gallardo va deixar clar que l’interès asiàtic en la idea de la Cambra “pot ser una bona notícia” perquè demostra que “les relacions entre Andorra i la Xina després de 25 anys estan més que consolidades”.

D’altra banda, just abans de la trobada entre empresaris xinesos i andorrans, Lyu Fan va assenyalar que el comerç és un dels sectors que es poden potenciar en les relacions bilaterals. En concret, el representant de Pequín va considerar que es pot “obrir un mercat de comerç electrònic amb Andorra” perquè “molts xinesos fan les seves compres en línia i poden comprar més coses a Andorra”.

Així mateix, Lyu Fan es va referir a la possibilitat d’impulsar el turisme xinès a través de l’esquí. “El 2022 se celebraran a la Xina els Jocs Olímpics d’hivern i penso que, a través d’aquests Jocs, cada vegada a més xinesos els agradarà aquest esport i això portarà turistes a Andorra”, va argumentar. També va anunciar que el govern de Xi Jinping veu “qualitat” en la Universitat d’Andorra i “vol reconèixer els diplomes entre l’UdA i algunes universitats importants de la Xina”. L’ambaixador va acabar referint-se a les telecomunicacions, un mercat en què “Huwaei ja és a Andorra”.

tracking