x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
'Operació Cautxú'

Suspesa l'assemblea de la Federació de Futbol per un defecte de forma

L'ens ha comunicat que no té intenció de convocar eleccions i que vol dur a ter-me l'assemblea el més aviat possible
Un policia custodiant la seu de la Federació el dia que va esclatar l'operació policial.

Enfrontament a la Federació de Futbol pel 'cas Cautxú'

Un policia custodiant la seu de la Federació el dia que va esclatar l'operació policial.

Actualitzada 01/07/2019 a les 21:13
L'assemblea de la Federació de Futbol prevista per aquest vespre s'ha suspès per un defecte de forma en el termini de la convocatòria i per tal d'evitar una possible impugnació. La junta directiva ha comparegut aquest vespre per explicar el motiu de la suspensió de l'assemblea. El portaveu, Manolo Jiménez, ha explicat que "hem rebut una carta a la federació a les 13 hores i per un problema de forma, que encara hem de revisar, suspenem l'assemblea". L'ens ha comunicat que no té intenció de convocar eleccions i que vol dur a ter-me l'assemblea el més aviat possible, durant el mes de juliol o a principis d'agost, tot i que de moment no hi ha una data. Segons han exposat, els advocats estan estudiant aquest defecte de forma, però de moment encara no saben quin podria ser. 
Quatre clubs s'oposaven a la celebració de l'assemblea, l'UE Santa Coloma, l'Inter Escaldes, l'FC Encamp i l'FS La Massana presentant un escrit on anunciaven accions legals contra les decisions que es puguessin adoptar en la trobada que havia de tenir lloc aquest vespre. Els clubs consideren que l'assemblea no es podia celebrar per la situació de l'entitat arran de les detencions del secretari general i el tresorer i també perquè els comptes s'han posat a disposició dels socis el 19 de juny sense respectar els quinze dies anteriors a l'assemblea previstos als estatuts i perquè no s'ha comunicat ni lliurat ni la memòria econòmica ni l'informe econòmic.


Guerra a la Federació 

Diferents clubs de la Federació de Futbol estan indignats amb tot el que està envoltant l’actuació dels dirigents des que es va engegar l’anomenada operació Cautxú i el secretari general Tomàs Gea i el tresorer José García. Enmig de la mala maror hi ha dos bàndols clarament diferenciats. Els que es mantenen fidels a Gea i intenten que es mantingui tot igual fins que el secretari general surti de la presó i torni a desenvolupar el càrrec i els que creuen que hi ha d’haver un canvi general després de l’escàndol de corrupció. Els continuistes són majoritaris, però és cert que els que volen la reforma asseguren que Gea sempre els ha tingut “contents” amb favors i per tant li són fidels.
S’està preparant una candidatura alternativa per a la federació i els impulsors, amb diferents clubs a favor, han desenvolupat una sèrie d’acusacions en un text. L’assemblea de la federació té lloc avui i cal veure com es planteja el problema de la crisi arran dels empresonaments i les acusacions de corrupció. En el text dels crítics es lamenta que a l’assemblea “volen presentar uns comptes suposadament auditats però ningú té còpia de l’informe ni memòria comptable de l’últim exercici”. Es comenta (en relació als diferents punts de l’ordre del dia de l’assemblea) que la federació “pretén que els clubs aprovin els comptes sense tenir la informació (...) però tot i així degut a aquest funcionament totalment comprat probablement es validarà per aclamació popular”. Hi ha una partida concreta de prop de 3 milions d’euros en els comptes de l’any passat anomenada altres serveis externs sense especificar exactament a què correspon.


Nous membres a la junta

Respecte a l’entrada de nous membres a la junta es critica que “no se sap quines són aquestes persones ni se n’ha informat els clubs i per ratificar-les s’ha de conèixer prèviament qui són”. En relació al procés judicial contra Gea, Santos i García s’indica que no hi ha “cap menció respecte a si la federació s’ha de personar en el procediment, en tant que perjudicada directa”. S’insinua una connivència dels actuals directius amb els acusats quan “l’advocat de Gea i l’assessor jurídic de la federació són del mateix despatx”. I es pregunten què opina el Col·legi d’advocats d’aquesta possible incompatibilitat. A l’escrit s’afirma que la voluntat és que Gea sigui qui controli la federació i es té constància que es reuneix a la presó setmanalment amb una directiva de la federació i podria estar donant les instruccions per continuar manant des de la Comella. Aquest control de Gea hauria derivat que l’entitat no es plantegi personar-se a la causa com a perjudicada per la suposada corrupció.
Entre les acusacions que hi ha en el text s’inclou que hi ha “directius que han tingut negocis personals finançats per Gea” i tindrien conformat “un negoci de restauració a Andorra amb un directiu” implicat. També s’especifica que “hi ha clubs als quals la federació suposadament finançava i pagava directament les equipacions esportives” mentre que als clubs no afins a Gea no se’ls oferia el mateix tracte. Es comenta que “presidents i dirigents de clubs han anat convertint-se en empleats de la federació” i això ha ajudat el control de Gea sobre les assemblees federatives.


Impedir eleccions

En el text s’explica que l’expresident Víctor Santos estaria trucant a clubs per demanar el vot favorable al que es presenti a l’assemblea per evitar eleccions. Entenen que la manca de comicis els permet que la federació segueixi sense personar-se a la causa. Es recorda que el sumari especifica que hi havia “targetes de crèdit de la federació amb les quals alguns empleats pagaven despeses personals”. I es remarca que “alguns presidents i dirigents de clubs haurien percebut diners de la federació” i aquest diners “no haurien ingressat mai en els comptes dels clubs que aquestes persones dirigien”.
S’acusa l’organisme d’haver “actuat com un banc amb alguns clubs de la lliga andorrana”. S’haurien prestat diners amb l’aval de les subvencions que es rebrien en temporades futures i sense cap documentació que avalés tot el procés del crèdit. I se sospita que aquests diners sovint no eren retornats.

En aquest línia a banda de la candidatura alternativa hi ha quatre clubs que s’han personat com actors civils en l’operació Cautxú. Aquesta opció els permetrà disposar del sumari i saber quines són les acusacions concretes a Gea, Santos i García.
Etiquetes
  • #2 Quim
    (01/07/19 18:50)

    Ahora tocara operación Enfaf desde cuando es legal una federacion tener clubs

    Respondre
  • #1 Pere
    (01/07/19 09:19)

    Però es van fer "trampes" o no es van fer "trampes"?. No queda gens clar, el paper o joc dels tramposos. Només queda clar, que les "trampes" es cataloguen en funció del gènere i els padrins que tinguis.
    Quin país!.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts