Política

El PS demanarà la supressió del càrrec de cònsol menor

Al XVII congrés del Partit Socialdemòcrata es va acordar proposar millores en representativitat i composició dels comuns

El PS demanarà la supressió del càrrec de cònsol menorPartit Socialdemòcrata

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La militància del Partit Socialdemòcrata (PS) va acordar ahir, en el sí del XVII congrés ordinari de la formació, impulsar una proposició de llei al Consell General per millorar el funcionament i composició dels comuns, de la qual l’eliminació de la figura del cònsol menor i la reducció del nombre de consellers als comuns, de dotze a deu, són dos dels punts a destacar. “Històricament era una figura necessària per qüestions de com funcionava el país, però avui creiem que ja no ho és”, va explicar el nou primer secretari de la formació, Gerard Alís, que, conjuntament amb Susanna Vela, presidenta, i Pere Baró, secretari d’organització, ocuparan els alts càrrecs de la nova executiva del partit. En l’acord per impulsar la modificació d’aquesta llei de funcionament dels comuns, Vela també va assenyalar que la intenció del partit és que les corporacions locals “puguin dotar l’oposició dels recursos per tirar endavant la seva feina”, quelcom inexistent avui dia. “Voldríem crear una estructura semblant a la del Consell, amb possibilitat que els consellers i conselleres de l’oposició puguin treballar en igualtat de condicions”, va afegir.

En la proposició de llei que al congrés es va acordar presentar també s’inclou la intenció de modificar la llei electoral per aconseguir que els comuns siguin mes representatius i que la distribució del consell sigui proporcional als resultats electorals. En definitiva, “que la minoria no sigui minoria sinó que sigui oposició”, va explicar Vela, que va destacar que es tracta de propostes recollides d’anteriors congressos del partit. De fet, en l’anterior legislatura, el PS ja va intentar fer entrar una proposició de llei per a la reforma de l’organització i el funcionament dels comuns, però els consellers de Liberals van ser els únics que van donar suport.

PACTES PER A LES COMUNALS

Les dues ponències aprovades per unanimitat al congrés d’ahir també incloïen les bases programàtiques que hauran de tenir en compte tots els programes polítics amb què el partit concorri a les properes eleccions comunals. “Serà un punt de partida per a negociar amb altres partits polítics, independents o associacions civils, per tirar endavant candidatures a totes les parròquies”, va explicar la nova presidenta del partit, que va manifestar que la intenció de la formació socialdemòcrata és tenir llista a totes les parròquies. En aquest sentit, també es va acordar que els comitès locals tindran llibertat per dur a terme les candidatures i possibles coalicions a cada parròquia, “amb un tronc comú amb línies programàtiques que creiem que podem fer compartir amb altres sensibilitats”, va explicar Alís, que considera que això podria permetre al PS donar més presència en consells de comú i, inclòs, poder governar en la majoria de comuns. No obstant, serà finalment el comitè directiu qui analitzi i decideixi sobre aquestes aliances tenint en compte les especificitats de cadascuna de les parròquies.

Ampliar la representació als comuns i la base de la militància, els nous reptes

La nova executiva del PS va ser votada per unanimitat per la militància. A banda de l’elecció de Susanna Vela, Gerard Alís i Pere Baró com a alts càrrecs del partit, l’executiva es completa amb Maria Alaminos, Roger Padreny, Liliana Ribeiro, Carles Sánchez, Mari Carmen Sánchez, Jordi Torné, Cèlia Vendrell, Cristina Valen i Everest Vilaginés com a vocals. “Es tracta d’una barreja de gent de l’anterior i nova, representa totes les generacions del país”, va explicar Baró, qui precisament ahir també va deixar el seu antic càrrec de coordinador de la Joventut Socialdemòcrata, un càrrec que prendrà Joao de Melo. D’entre els reptes del nou comitè executiu, es troba la preparació de les eleccions comunals, ampliar la representació a les corporacions parroquials i ampliar la base de la militància. Alís creu que “el resultat positiu que vam obtenir” ha de servir per donar una empenta al partit i a la militància i fer que, també, els ciutadans s’impliquin en el projecte. Pel que fa al comitè directiu, Vicenç Alay, Manel Blasi, Carles Blasi, Olivier Braque, Jan Cartes, Jesús de Tena, Mariona González, Antoni Invernon, M. Josep Loncà, Esteve López, J. Ramon Marina, Begoña Montes, David Rios i Maria de la O Soto van ser els escollits.

tracking