Informe de CTRASA

Tres aturades no programades al forn del Centre de Tractament de Residus

Dues van ser per un defecte elèctric al ventilador de tiratge i la tercera per l’alta temperatura de la cambra de fusió

Tres aturades no programades al forn del Centre de Tractament de ResidusARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El forn del Centre de Tractament de Residus de la Comella ha registrat tres aturades no programades entre el novembre de l’any passat i l’abril del 2019. La primera parada, segons l’informe de la Comissió d’Informació i Vigilància de la planta fet públic aquest mes de juny, es va produir al novembre. El forn es va veure obligat a dur a terme una aturada de seguretat per un defecte elèctric al ventilador de tiratge. Al desembre hi va haver “aturades de seguretat”, assenyala l’informe, per un defecte elèctric al ventilador de tiratge i per la substitució de les targetes del variador. La tercera aturada de seguretat es va produir el març passat, en aquest cas per l’alta temperatura de la cambra de combustió. A les aturades no programades es va sumar la programada per al març. Va ser de l’11 al 15 de març i la planta va estar sense funcionar gairebé 82 hores per tal de dur a terme la reparació d’un corró.

Malgrat aquestes aturades, el centre de tractament de residus de la Comella va estar un 99,25% disponible entre els mesos de novembre del 2018 i l’abril del 2019, s’assegura en l’informe, on també es posa de relleu la caiguda en el consum de gasoli de la central que s’ha anat experimentant els darrers anys. Si al 2010 la planta utilitzava 8 litres de gasoli per cada tona incinerada, al 2018 el rati es va situar en 0,25 litres per tona. En el primer quadrimestre del 2019 encara s’ha reduït més i s’ha situat en 0,11 litres per tona.

Un 4% més de residus

L’informe, que recull les dades de la planta entre el novembre del 2018 i l’abril del 2019, indica que en aquests mesos el centre ha rebut un 4% més de residus que en el mateix període de l’any passat. El 55,9% dels mateixos són residus sòlids urbans generats al Principat, el 17,6% són residus sòlids urbans provinents de l’abocador de la comarca catalana de la Cerdanya i el 16,1% són residus assimilables a urbans. La resta són fangs humits (6,3%), fangs secs (1,8%), residus de la neteja viària (1,2%), residus càrnics (1,1%) i residus sanitaris (0,1%).

Cal destacar que en el primer quadrimestre del 2019 gairebé han arribat a la planta procedents de la Cerdanya la meitat dels residus que en tot l’any passat. Van ser 9.214 les tones importades de Catalunya el 2018 i en els quatre primers mesos de l’actual exercici la xifra superaria les 4.000.

Si continua la tendència del primer quadrimestre de l’any respecte el tractament de residus a la central tot fa pensar que se superaran les 49.777 tones que van ser cremades al forn incinerador l’any passat (van arribar-hi 51.132 però 1.219 van ser exportades), ja que en els quatre primers mesos de l’any s’han superat les 19.000, segons els gràfics inclosos en l’informe de la Comissió d’Informació i Vigilància del centre. Cal recordar que el de l’any passat va ser el nombre més alt de residus tractats a la planta des que es va inaugurar l’any 2007. De fet, mai havia arribat a tractar les 45.000 tones que es consideren les mínimes perquè el forn sigui rendible i que els primers anys de gestió van obligar el Govern a pagar una indemnització a l’empresa que l’explotava.

Més electricitat venuda

L’informe posa de relleu que entre el novembre del 2018 i l’abril del 2019 la planta ha venut un 14,20% més d’electricitat que en el mateix període de temps entre el 2017 i el 2018. En el primer quadrimestre del present exercici s’han generat més 8.000 MWh i tot fa pensar que es podran superar sense problemes els 20.512 MWh d’energia elèctrica que FEDA va comprar al centre de tractament de residus i que va repartir entre els abonats. El 2017 van ser 16.991 els MWh generats gràcies a les deixalles tractades a la planta de la Comella.

SENSE IMPACTE SOBRE L'ENTORN

Els resultats dels plans de vigilància sobre l’aire, els farratges i l’aigua al voltant del centre de tractament de residus de la Comella durant l’any 2018, conclouen que la instal·lació no té impacte sobre l’entorn. El estudis tècnics posen de manifest que a l’aire, primera etapa de dispersió dels compostos emesos per la xemeneia de la instal·lació, el conjunt dels contaminants atmosfèrics continua sent inferior als valors de referència i compleixen amb la normativa vigent i que la planta de la Comella no té influència sobre la qualitat de les aigües ni la composició dels farratges.

tracking