Reportatge

Aprendre competint

Un estudiant d’Andorra la Vella de la UPC col·labora en el desenvolupament d’un vehicle elèctric que participarà en dues competicions contra altres universitats.

Aprendre competintM. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al Marcel Muxella, estudiant d’Andorra la Vella de tercer any d’enginyeria mecànica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’apassiona el món de l’automoció i no amaga que voldria vincular el seu futur en una escuderia d’alguna competició, per això no va dubtar ni un segon quan va saber que la universitat participa a la Formula Student, una competició amb representació de diferents universitats de tot el món que aspiren a dissenyar un vehicle elèctric que superi una sèrie de proves. “Sempre m’havia cridat l’atenció aquest projecte, per això no m’ho vaig pensar gaire. Quan entres a l’equip és com si fessis una entrevista laboral i som més aspirants que places vacants”, reconeix. Per desenvolupar el vehicle, l’equip E-Tech Racing l’integren 25 alumnes i un tutor. Es busquen perfils d’estudiants diferents i en el seu cas, necessitaven una persona amb la transmissió. “La meva preferència era estar a la part mecànica i concretament m’encarrego dels frens i del conjunt de les rodes”, una tasca que li agrada, afirma.

L’E-Tech-Racing ja ha presentat el cotxe amb el qual pensen competir almenys en dues proves, una al Circuit de Montmeló i l’altra a Itàlia. No és, però, una competició de velocitat al més pur estil Fórmula 1, perquè “els cotxes estan capats de potència”, sinó que són proves per a enginyers. “El primer que hem de fer és explicar exactament com hem dissenyat el cotxe des de tots els punts de vista, i després hi ha proves en moviment en un circuit o de velocitat punta”. Quedarà encara la “prova reina o endurance”, que consisteix a donar voltes a un circuit durant vint minuts per comprovar la fiabilitat i la resistència del vehicle. Per aquestes proves es necessita un pilot, i qui millor que un dels integrants de l’equip? La decisió es va prendre en un kàrting quan el Marcel va ser el més ràpid de tots els companys. Ell, però, pensa en el seu futur i en les portes que li pot obrir aquest projecte. “Vull treballar en el sector de l’automoció i de la competició, i amb la Formula Student veus com funciona un equip. Conec persones que des d’aquí han acabat a Fórmula 1”, s’emociona.

La seva darrera iniciativa és portar la competició al circuit del Pas de la Casa i ja treballa amb l’ACA per aconseguir-ho.

tracking