Reivindicació sindical

L'USdA demana al Govern una “cimera social”

Gallardo ha enviat una carta al sindicat per resoldre l’IPC en els salaris i Gabriel Ubach aprofita la mà estesa per plantejar una trobada i “parlar de tot”

L'USdA demana al Govern una “cimera social”Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fer una radiografia de la situació social del Principat i posar sobre la taula possibles mesures per resoldre “el problema de l’habitatge” o “dels salaris baixos”. Amb aquest objectiu, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) demanarà celebrar “una cimera social” al Govern. Així ho va manifestar ahir el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, que va explicar que ha rebut una carta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en què s’interessava per les queixes dels treballadors als quals no s’ha aplicat l’increment de l’IPC en la nòmina. Una pujada del 0,7% obligatòria en els sous inferiors a 24.000 euros bruts i que l’USdA calcula que no han practicat entre el 30 i el 35% de les empreses del país.

“Nosaltres vam denunciar que hi havia empreses que no havien augmentat l’IPC als salaris i el senyor Gallardo ens ha fet arribar una carta en què diu que està a la nostra disposició”, va afirmar Ubach, que es va congratular perquè “és la primera vegada en els últims vuit anys que el Govern ens ha contestat quan ens queixem d’alguna cosa”. “Agraïm aquest detall”, va reconèixer.

Precisament, aprofitant la mà estesa de l’executiu, el secretari general de l’USdA va avançar que aquesta setmana contestarà Gallardo amb una carta en què li proposarà fer una trobada per analitzar la situació de classe mitjana. Gabriel Ubach va remarcar que en aquesta reunió haurien d’estar presents els sindicats, associacions civils, el Raonador del Ciutadà i el mateix Jordi Gallardo. “Considerem que s’ha de fer un pas endavant en la situació que viuen els treballadors i els pensionistes”, va apuntar, i va destacar que “es tracta de veure quin país volem”.

UNA TROBADA PER PARLAR "DE TOT"

Per aquest motiu, Ubach va voler subratllar que durant la cimera no s’hauria d’abordar únicament la qüestió de l’IPC, sinó que s’hauria de parlar “de tot”. “D’uns salaris molt baixos, unes pensions ridícules i d’un preu de l’habitatge de lloguer que continua creixent de manera desorbitada”, va exposar. Una combinació d’elements que provoquen, segons el líder sindical, que “la classe mitjana no arribi a final de mes”. “Tenim un problema molt greu”, va afegir, i va alertar que “anem cap a una societat desequilibrada” entre els que tenen més i els que tenen menys.

Gabriel Ubach va emfatitzar que “no podem tenir gent que cobra 1.000 o 1.200 euros al mes i després pretendre vendre pisos tan cars”. “El cost de la vida és demolidor en relació amb el sou”, va lamentar i va argumentar que cal “augmentar els salaris o baixar el nivell de vida”. De fet, el secretari general de la Unió Sindical va plantejar que “s’han de començar a fer pisos de protecció oficial”. “Nosaltres ja vam anunciar que la famosa llei Òmnibus del Govern anterior no servia per a res”, va dir. En aquest sentit, Ubach va recordar que l’USdA “ja fa temps” que reclama a l’executiu la necessitat de “fer un estudi real de quant val viure al país”. Per al sindicalista aquesta anàlisi, que inclouria salaris, pensions i habitatge, hauria de ser la conclusió final de la hipotètica cimera entre sindicats i Govern. “Pensem que la radiografia de la societat andorrana ha d’estar feta abans de Nadal i s’han de marcar uns timmings per evitar unes taules que durin molts anys i no trobin solucions”, va assenyalar. D’aquesta manera, després de la cimera i el debat sobre possibles solucions als problemes socials d’Andorra, Ubach va afirmar que s’haurien d’aplicar les mesures consensuades amb urgència. I és que, va continuar, “no podem anar fent pegats tota la vida”.

“És hora de dir a les coses pel seu nom perquè ja fa molts anys que l’ascensor social es va aturar i s’ha de tornar a posar en marxa”, va afegir. Ara el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra contestarà la carta de Jordi Gallardo i esperarà una nova missiva del titular de Presidència, Economia i Empresa respecte a la idea de la cimera.

tracking