La CEA vol més contractes públics per a les empreses andorranes

La patronal rep notificacions d’empreses amb les quals l’administració no contacta quan compra material o licita obres

La CEA vol més contractes públics per a les empreses andorranesCEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La CEA ha demanat a l’executiu que les administracions públiques, inclosos els comuns, facin prevaldre la contractació d’empreses andorranes, tant per a la compra de productes com per a la contractació de serveis. Així ho va explicar el president de la patronal, Gerard Cadena, al cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la trobada que van celebrar ahir i que va servir com a “primera presa de contacte”. Cadena reconeix que “normalment sí que es contracten abans les empreses d’aquí, però darrerament hem tingut unes quantes demandes per part d’associats en què ens comentaven que ja no es fa tant”. Segons diu, el problema no està només en les licitacions d’obres, sinó especialment en la compra de material, el qual moltes vegades s’adquireix a Espanya o a França sense que les companyies d’aquí estiguin informades de l’oferta. “Creiem que tenim la competència suficient perquè es puguin adquirir aquí però no sempre es consulta les nostres empreses.” En aquest sentit, Cadena remarca que “no són denúncies”, sinó manifestacions que han presentat i que l’executiu s’ha compromès a estudiar els casos que els arribin o que els faciliti la mateixa patronal. “Ara ens hem de reunir nos­altres i fer una llista de les companyies a les quals els ha passat i després els l’entregarem perquè la mirin i la valorin”, comenta.

Per altra banda, des de la CEA es mostren preocupats pel tipus de reforma que el Govern està preparant per a la CASS, ja que depèn de les accions per les quals optin els pot afectar els comptes de resultats. “Volem saber quines mesures es prendran i com s’aplicaran perquè si realment s’apugen les cotitzacions sis punts durant 12 anys, com s’ha sentit, això tindrà una afectació directa als comptes de resultats de les empreses”. El president de la patronal no descarta que sigui una mesura a aplicar “si realment es demostra que pot tenir èxit”, tot i que creu que hi hauria altres accions que podrien compensar aquesta càrrega per a les companyies. “Cal veure si funcionaria o no. Nosaltres no diem que no sigui una opció, però tampoc ho podem fiar tot a aquesta. Podria haver-hi altres propostes complementàries i esperem a veure si entre totes s’arriba a un acord”. En aquest sentit, recorda que una podria ser apujar l’edat de jubilació, perquè “quan es va aprovar la Seguretat Social, l’any 1968, l’esperança de vida era de 74 anys i avui se superen els 85, per tant, ens genera un problema a la llarga”. Per això, comenta que van ser dels primers a proposar que els partits arribessin a un pacte d’Estat un cop estigués formalitzat el Consell General perquè “si no es fa res, la CASS podria fer fallida i per això cal que de forma relativament urgent es prenguin mesures per evitar-ho”.

La trobada entre les dues parts va servir per reprendre les converses sobre la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. La CEA espera que la creació de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus es tradueixi en una millora de la participació dels agents econòmics i socials en tot aquest procés.

tracking