TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Energia

La xarxa de calor de FEDA a la Comella suposarà un estalvi i menys emissions

La planta permetrà que les famílies paguin entre el 5% i el 15% menys en la factura de calefacció

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova xarxa de calefacció urbana que FEDA, a través de la filial FEDA Ecoterm, està construint per portar la calor que genera el Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) fins a Andorra la Vella permetrà estalviar gairebé 7.000 tones d’emissions de diòxid de carboni a l’espai i reduir la factura de les famílies entre el 5% i el 15%. Així ho va explicar ahir el gerent de la companyia, Jordi Travé. “Amb aquest sistema es preveu estalviar 6.700 tones quan el projecte estigui completat, una xifra que equival a 3.500 vehicles circulant per la capital durant tot un any”, va indicar. “I depenent de l’estat de les instal·lacions i de l’antiguitat, el client final podria estalviar-se entre el 5% i el 15% en la factura”. La xarxa de calor urbana són dos tubs que transporten l’aigua que s’escalfa a Ctrasa i es distribueix fins a baix. Travé assegura que no s’hauran de fer canvis a les instal·lacions, només a les calderes. Els terminis amb què treballen estableixen que a final d’any ja es podrà subministrar la calefacció i l’aigua calenta als Serradells. El 2020 arribarà a les primeres llars i el 2021 se’n beneficiaran des de la zona del Lycée fins al carrer Prat de la Creu, on s’inclouen uns setanta edificis i equival a alimentar a unes 2.000 llars. Travé explica que l’objectiu és a poc a poc anar substituint els sistemes tradicionals.

El projecte inicial preveu una inversió inicial d’uns 15 milions d’euros i la col·locació d’uns 3,5 quilòmetres de tubs que han d’anar per sota de la ciutat. Per fer-ho, FEDA Ecoterm ja té un acord signat amb el comú per obrir les rases i per connectar-hi tots els edificis públics, però va generar preocupació a la minoria per l’escàs descompte que els feia la parapública. El gerent va explicar que són preus “molt competitius” i que són els mateixos que es paguen per la central de Soldeu.

També s’haurà de construir una planta de suport per garantir el servei quan el forn estigui tancat per manteniment.

UN PROJECTE QUE ES VOL REPRODUIR

El projecte perquè la calefacció i l’aigua calenta se subministrin a les llars i edificis públics a partir d’aprofitar la calor d’infraestructures com la de Ctrasa es vol ampliar a altres llocs del país, va indicar Jordi Travé. En aquest sentit, ja funciona des de fa més d’un any la central de cogeneració de Soldeu “i cada vegada tenim més clients que ens demanen que els embranquem amb la central”. Per aquesta raó, la companyia té preparat un altre projecte molt similar al Pas de la Casa. Es preveu que estigui finalitzat a final d’any i després ja es podrà començar amb la construcció de la planta. Travé veu en aquesta manera de fer energia el futur, ja que “és més sostenible que el gasoil”, i recorda que en d’altres països, com Dinamarca, del “60% al 70% de les calefaccions ja funcionen així”.

La xarxa de calor de FEDA a la Comella suposarà un estalvi i menys emissions

tracking