La secretaria d'Estat d'Igualtat l'encapçalarà Marc Pons

Eric Jover afirma que dependrà directament del cap de Govern i lamenta les crítiques a l’estructura de l’executiu abans dels 100 dies de gràcia

La secretaria d'Estat d'Igualtat l'encapçalarà Marc PonsANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu ha decidit finalment crear la secretaria d’Estat d’Igualtat, que anirà de la mà de Participació Ciutadana. Així ho va confirmar el ministre portaveu, Eric Jover, després del consell de ministres que es va celebrar ahir. Serà Marc Pons qui l’ocupi, tot i que Jover no en va voler avançar el nom. Sí que va assegurar que dependrà directament del cap de Govern, igual que Afers Europeus, ja que per la seva importància es buscarà que sigui el màxim de transversal possible. “Quan vam presentar l’estructura del Govern ja vam dir que hi hauria dues secretaries d’Estat que penjarien del cap de Govern i anuncio que la segona serà la de Participació Ciutadana i Igualtat. El fet que depenguin d’ell és perquè tenen una rellevància política especial i perquè han de ser transversals a tot el Govern”, va dir Jover, que va afegir que “com més ho siguin més profunda serà la nostra acció de Govern”.

Amb aquesta nova secretaria d’Estat es completen els principals càrrecs de l’executiu en espera que aquesta persona el juri, igual que la ministra de Cultura i Esports, “que serà aviat”, i el seu número dos. Seran 24 alts càr­recs, una xifra que va generar una forta indignació entre els partits de l’oposició. Jover no va voler contestar, sinó que ho deixa en mans del Consell General, ja que aquests grups han entrat preguntes, però sí que va lamentar que no els hagin deixat un temps de marge. “És evident i legítim que l’oposició faci preguntes de control però sempre hi ha 100 dies de gràcia perquè es demostri si s’estan fent bé les coses o no, però no l’hem tingut. Al final no passa res però creiem que per fer la nostra feina necessitàvem aquesta estructura i és el que defensarem”, va manifestar.

Visita a Macron

El cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, visitaran el Copríncep francès, Emmanuel Macron, la setmana vinent. Serà dimarts 18 i tindrà un caràcter “simbòlic”, i els ha de permetre “debatre sobre la situació política i econòmica del país”.

Qüestionat per les queixes de l’AGIA sobre la llei de mesures urgents, el ministre portaveu va reconèixer que sempre havien sabut que eren a curt termini i que resoldre el problema a mitjà i llarg termini “és una de les prioritats del ministre”. A més, va demanar ajuda als comuns perquè “ells també poden fer coses”. Jover, però, no va poder concretar en què consistirà l’Institut de l’habitatge ni si s’integrarà a la taula nacional per l’habitatge. Tampoc no va poder avançar res sobre els plans del casino i es va limitar a respondre que “hem de donar resposta al recurs administratiu que s’ha presentat”.

Finalment, va confirmar el nomenament de Xavier Mujal com a director d’RTVA i dels directors de departament d’Agricultura (Josep Maria Casals), Sistemes d’Informació (Albert Verdú), Turisme (Sergi Nadal) o Afers Socials (Joan Carles Valverde). També va confirmar els dels membres de la comissió tècnica d’Urbanisme.

SAFISFACCIÓ DE L'EXECUTIU PERQUÈ SUÏSSA DESBLOQUEGI ELS COMPTES DE VALL BANC

El ministre portaveu va expressar la “satisfacció” que sent per la decisió judicial que va prendre Suïssa per desbloquejar els 629 milions d’euros que estaven immobilitzats al país helvètic, perquè “permet començar les actuacions que han de permetre que tornin aquests actius, ja que al final eren diners de molts ciutadans que no en podien fer ús”. Per Jover, la resolució “és un pas més cap a la normalització i cap a la bona resolució de la crisi del sector financer del nostre país”, i per això la va definir com una “molt bona decisió que ens permet seguir el procés que es va iniciar de forma sobrevinguda el 2015 i sense que nosaltres poguéssim decidir res”. També va reconèixer que estan treballant “activament” per trobar una figura que substitueixi el president de l’AREB, Albert Hinojosa, qui ja ha presentat la dimissió del càrrec per unes amenaces. Vall Banc també va rebre amb satisfacció la decisió del Tribunal Federal de Suïssa, ja que “posa el punt final als procediments judicials endegats i habilita l’AREB per reclamar a Credit Suisse els actius líquids i en divises de BPA”, va informar a través d’un comunicat. A més, van agrair a l’AREB i a les autoritats andorranes i suïsses “la constància per trobar la millor solució” per als interessos dels seus clients, que han estat els principals afectats per aquest procés.

tracking