x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Bloqueig judicial

Tomben l'intent d'aturar el judici BPA

Corts rebutja la petició dels acusats perquè la vista es reiniciés des de l’inici, que significaria l’aturada indefinida
Corts considera que les defenses intentaven una 'recusació encoberta' d'Anglada i Barón (al centre de la imatge).

Corts tomba el nou intent de bloquejar el judici de BPA

Corts considera que les defenses intentaven una 'recusació encoberta' d'Anglada i Barón (al centre de la imatge).

Actualitzada 04/06/2019 a les 12:44
El Tribunal de Corts ha tallat d’ar­rel el nou intent de les defenses per evitar la celebració del judici del cas BPA en tombar la petició dels acusats perquè la vista es reiniciés des del moment anterior a les qüestions prèvies. Corts ha estat especialment ràpid a aturar el nou intent de bloqueig, fins al punt que l’escrit de les defenses es presentava el 25 d’abril i cinc dies després l’incident de nul·litat quedava fora de l’acceptació a tràmit. La duresa del tribunal contra la forma d’actuar de les defenses per impedir la causa es mostra en el fet que els retreu que el que busquen no és el que expliquen a la petició, sinó una “recusació encoberta” que comportaria aturar el judici indefinidament.
Aquest cop potser s’allargaria anys perquè ja no seria un problema de recusacions, sinó que s’haurien acabat els magistrats disponibles per jutjar aquest cas i s’entraria en un món desconegut dins de l’àmbit judicial andorrà i potser mundial: un sistema judicial que ja no disposa de jutges per fer un judici oral. En cas que la petició hagués prosperat dos dels magistrats que formaran el tribunal, Enric Anglada i Concepció Barón, no podrien formar part dels tribunal. Reiniciar el judici des del moment anterior a la part que ja es va iniciar el gener del 2018 (el judici fa un any i mig que està aturat per tots els recursos i recusacions presentats per les defenses) significa que Anglada i Barón queden fora perquè ja hi van assistir la primera vegada que es van tractar les qüestions prèvies. I un jutge no pot tornar a valorar les mateixes qüestions.


Atac a la mala fe

El tribunal veu mala fe en l’actitud de les defenses quan “d’aitals arguments resulta que sota l’aparença de l’incident de nul·litat d’actuacions es vol fer valer la recusació dels magistrats Anglada i Barón en base a una pretesa manca d’imparcialitat per raó d’haver resolt conjuntament amb el magistrat apartat [Pijuan]”. I afegeix que “es considera que el present incident de nul·litat està mancat de tot fonament doncs la resolució impugnada, que no té altra finalitat que ordenar la continuació del procediment, és plenament conforme a la llei i, altrament, el fonament de la impugnació no està relacionada pròpiament en cap dels motius de nul·litat [...] sinó que encobreix la pretensió de recusació que s’hauria de fer valdre pel procediment de li és propi”.
En realitat, en cas que la recusació encoberta prosperi en algun dels successius recursos que arribaran tindria com a efecte que el Consell Superior de la Justícia hauria d’obrir un procés per contractar nous magistrats. Aquesta circumstància no està prevista en el pressupost i significaria canviar el model actual. I amb més d’un terç dels batlles i magistrats recusats pel cas BPA es podria entrar, segons fonts judicials, en el procés d’haver d’anar convocant noves places en tots els òrgans jurídics a mesura que es vagin multiplicant les recusacions. A hores d’ara ja hi ha problemes per poder instruir la quinzena de causes relacionades amb BPA a causa de les recusacions en cadena contra qualsevol que queda al càrrec dels expedients.

Les defenses plantejaven que després que Josep Maria Pijuan hagi quedat recusat s’ha de fer fora els altres dos perquè “quan s’aparta per recusació un dels magistrats d’un tribunal la renovació ha de fer-se de la totalitat dels magistrats que el componien precisament per garantir el dret a un tribunal imparcial de manera plena que en cas contrari no es donaria”. Amb Anglada i Barón a fora només queda Jacques Richiardi, semiretirat, que al desembre acabarà la seva vinculació amb el Consell Superior.

A la corda fluixa
El judici s’ha de reprendre a final del mes de setembre, però les parts que hi estan implicades no ho tenen clar a causa que si continua l’allau de recusacions i recursos les defenses podrien arribar a tombar un dels magistrats. La feblesa del sistema judicial ha arribat a tal punt que ha quedat pendent de la corda fluixa d’una nova sentència favorable del Tribunal Constitucional en alguna de les desenes d’accions. Una sola sentència podria deixar el judici bloquejat fins al 2021 o indefinidament.

 
QUINZE LÍNIES AMB RICARD POY, PERIODISTA
Turistes japonesos a la sala de Prada Casadet
Camí de batre el rècord mundial de recursos i recusacions igual entrarem al Llibre Guinness. Podem portar turistes els propers anys a la sala buida de Prada Casadet i anar explicant que s’ha mantingut així, com l’escenari d’una obra de teatre, veient passar governs i legislatures. Explicarem als turistes japonesos com amb l’art del recurs i la recusació infinita (i uns milions d’euros de petit suport) s’aconsegueix doblegar un sistema judicial. I anem ja per any i mig. Potser acaben fent una rèplica de Prada Casadet a Okinawa i cobrem royalties.
Etiquetes
  • #5 Lol
    (05/06/19 04:58)

    hi ha còpies de certes reunions i acords

    Respondre
  • #4 la justícia és seva i els pobres a aguantar-se
    (04/06/19 17:27)

    Aquests porten un any i mig que amb diners han aconseguit parar un judici i els deixaran lliures perquè ja es veu que amb el pastizal que estan abocant per dominar la justícia tot es fa com volen. Al pobre que agafa una barra de pa per menjar a la setmana l'han tancat deu anys i la clau al riu.

    Respondre
  • #3 Lamentable
    (04/06/19 11:08)

    Un cop mes amb diners per un tubi aconsegueixes que no et jutgin.

    Respondre
  • #2 ciutadà
    (04/06/19 10:32)

  • #1 Pepe
    (04/06/19 07:29)

    El titular, com sempre que surt el nom de BPA, está molt lluny de la realitat. Ja sería hora de ser mes objectiu en la noticia, que l'amo ja no es el Marti. 

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts