Societat

Calvó assegura que a la carn de l'escorxador “no hi ha cap risc”

La ministra de Medi Ambient i Agricultura garanteix “de forma contundent” que tots els controls han resultat “satisfactoris”

Calvó assegura que a la carn de l'escorxador “no hi ha cap risc”ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Excorxador Nacional no presenta cap perill de contaminació de la carn i compleix tots els paràmetres referents a la salut, seguretat, higiene i de benestar animal. Així ho va afirmar ahir la titular de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, que va assegurar que “no hi ha cap risc sanitari” a la infraestructura. Les declaracions de la ministra contrasten amb l’informe sobre l’estat de les instal·lacions inclòs en el plec de bases del projecte de reforma i millores de l’escorxador, que ja es troba en licitació.

En aquest document s’apunta que la situació de d’algunes plataformes de l’escorxador provoca que les parts exteriors dels animals toquin amb les canals de carn d’altres, “la qual cosa pot provocar contaminacions no desitjades”. Es diu que hi ha oxidacions aïllades a tota la infraestructura i que la situació a la zona on s’extreuen les vísceres també pot provocar contaminacions.

La normativa europea

En qualsevol cas, Calvó va remarcar que la infraestructura s’adapta a la normativa vigent i que les obres es duran a terme per tal d’anticipar l’escorxador a les dar-reres normatives europees i poder-les aplicar immediatament. “Nosaltres hem engegat aquest pla de millora justament per anar avançant en matèria de benestar animal i per complir la normativa més capdavantera de la Unió Europea”, va explicar la titular de Medi Ambient i Agricultura en declaracions al Diari. I és que, segons van afegir des de l’executiu, la licitació de les obres a l’escorxador té per objecte una renovació que millori “encara més la seguretat dels treballadors, el benestar i el maneig del bestiar, la zona de les corts i les línies de feinejat fins a la zona de classificació”.

A més a més, Calvó va posar en relleu que els “serveis veterinaris oficials” del Govern estan presents en cada sacrifici dels animals per efectuar inspeccions sobre les condicions de salut i higiene, així com per acreditar que “la carn és apta per al consum humà”. En paral·lel, la ministra va adduir que el gestor de l’Escorxador Nacional, Poltrand, aplica el seu pla d’autocontrol. “El mateix gestor de l’escorxador també té un pla d’autocontrol que sempre ha donat resultats satisfactoris”, va remarcar. De fet, des de Govern van precisar que el pla del gestor està alhora auditat per una empresa externa independent, “que inclou el pla de treball dels operaris de l’escorxador i la verificació de l’estat de neteja i desinfecció de superfícies i equips de treball”.

D’altra banda, Calvó va destacar el fet que la carn del Principat compta amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que ha de determinar uns controls de qualitat periòdics certificats per una auditoria. En aquest sentit, segons l’executiu, dilluns passat, dimarts i dimecres aquests auditors van fer una inspecció i no van detectar cap tipus de problema o incidència.

Per tot, la titular de Medi Ambient i Agricultura va voler garantir “de forma contundent” que “no hi ha cap risc sanitari per a la carn ni per al benestar animal” a les instal·lacions de l’Escorxador Nacional.

tracking