Escorxador nacional

El mal estat de l'escorxador podria contaminar la carn

Les mancances a l’escorxador suposen un risc per als treballadors i falta confort per als animals a l’hora
de ser sacrificats

El mal estat de l'escorxador podria contaminar la carnArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escorxador nacional presenta perill de contaminacions no de-sitjades de la carn degut a les greus mancances d’una infraestructura que es va inaugurar l’any 1999. Les mancances de la instal·lació posen en perill la seguretat dels operaris i provoquen que els animals que han de ser sacrificats no ho siguin en les millors condicions de confort. Ho asse-nyala l’informe sobre l’estat actual de la infraestructura inclòs en el plec de bases del projecte per a la reforma i millora de l’escorxador que ja es troba en licitació.

Segons s’indica en el plec de bases, la reforma i les millores a realitzar a l’escorxador se centraran en la planta baixa per tal de “millorar la seguretat dels treballadors, el benestar i el maneig del bestiar. També es treballarà en la zona de descàrrega del bestiar fins a les corts, a la zona de les corts i a la zona d’accés del bestiar a cada una de les zones d’atordiment i sacrifici, i si escau a les línies de feinejat fins a la zona de classificació”.

L’objectiu final, s’assenyala, és modernitzar algunes instal·lacions que han quedat obsoletes, evitar en la mesura que sigui possible contaminacions no desitjades, modificar i reforçar la línia aèria de bovins, facilitar la immobilització i l’atordiment, el sacrifici i el sagnat del bestiar (sobretot del bestiar adult), i adaptar en la línia d’ovins un sistema de contenció per facilitar l’atordiment.

INFORME AMB LES MANCANCES

Els autors de l’informe van visitar l’excorxador en un dia de matança i van emetre un document amb les principals mancances de la instal·lació. Per exemple s’indica a l’informe que hi ha oxidacions aïllades a tota la infraestructura de matança de l’escorxador i que el passadís de conducció dels bovins fins al box té l’amplada adequada per a animals grans però és massa ampla per a bovins mitjans, la qual cosa permet el gir dels animals que reculin.

Respecte al box d’atordiment dels bovins diuen que té un disseny obsolet, que presenta diferents modificacions a fi d’adequar-lo als diferents tipus d’animals i que han disminuït les seves condicions de seguretat. “Resulta de mides proporcionades per a animals grans, però grans per a animals mitjans i no permet la immobilització de l’animal, la qual cosa dificulta l’operació de l’atordit i al mateix temps resulta perillosa per l’operari.”

Respecte a l’espellat de l’animal s’indica que es realitza de forma manual amb l’auxili de dues plataformes elevadores, una a cada cantó de la línia aèria. Aquesta operació resulta pesada per als treballadors, que han de fer un sobreesforç principalment al final de l’operació. Així mateix, s’observa que “la situació de les plataformes provoca que l’animal sense part de la pell toqui amb la plataforma i que la part exterior d’un animal toqui amb la carn de l’animal anterior, la qual cosa pot provocar contaminacions no desitjades”.

A l’hora d’extreure les vísceres dels animals també s’observen “punts crítics” a millorar. Hi ha contacte de la canal amb la plataforma, “la qual cosa pot provocar contaminacions de la carn”. La canal de recollida de vísceres blanques és petita i amb poca separació en alçada a la plataforma, cosa que provoca que, fonamentalment en el cas d’animals grans, les vísceres quedin retingudes i s’hagin de pressionar amb els peus perquè caiguin, la qual cosa pot provocar que es rebentin amb la contaminació de la zona. Les vísceres cauen directament des de la canal al soterrani sense possibilitat que siguin inspeccionades pels serveis veterinaris en el cas que ho creguin convenient.

Respecte a la cambra de conservació de canals diuen que “s’observa un assecament superficial de les canals de carn”.

MÉS DE 1.500 SACRIFICIS A L'ANY

El plec de bases del projecte de millora de l’escorxador nacional inclou dades dels anys 2015, 2016 i 2017 respecte als sacrificis d’animals a la instal·lació situada a Escaldes-Engordany. Van ser 1.770, 1.425 i 1.632 sacrificis, respectivament. A l’escorxador nacional, que funciona en règim de concessió, tot i que dona servei de dilluns a divendres, actualment la matança setmanal es concentra en dos dies a la setmana, habitualment el dilluns i el dimarts. El dilluns s’acostuma a sacrificar animals bovins i equins, i els dimarts s’acostuma a sacrificar ovins i cabrums.

tracking