Treball

L'USdA rep més de 30 queixes d'empleats als quals l'empresa no ha apujat l'IPC

Gabriel Ubach assegura que han rebut entre 30 i 40 queixes de treballadors, especialment del sector de l’hostaleria i la restauració

L'USdA rep més de 30 queixes d'empleats als quals l'empresa no ha apujat l'IPCFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) denuncia que algunes empreses no han aplicat l’augment de l’IPC del 2018 a les nòmines dels seus treballadors. Així ho va fer saber ahir a través d’un comunicat en el qual es parlava d’una “allau de queixes” de diversos treballadors que no han vist incrementat el seu salari, tal com es recollia en les mesures socials de caràcter urgent que va prendre el Govern el mes de gener passat per tal d’augmentar el poder adquisitiu dels ciutadans. Llavors, l’executiu va decidir, entre altres qüestions, que s’apliqués en els salaris compresos entre el salari mínim i els 24.000 euros bruts anuals un increment del mateix percentatge de creixement de l’IPC de l’any 2018.

Segons el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el nombre total de queixes rebudes, la majoria dels sectors de l’hostaleria i la restauració, se situa entre 30 i 40, una xifra que va considerar suficient per denunciar la situació públicament: “Al principi no li vam donar tanta importància perquè eren poques queixes, però ara que hi ha més casos veiem que és un problema real.” Ubach entén que els treballadors s’adrecin directament a l’USdA per tractar el problema, ja que “portar el cap a la Batllia per 20 euros pot fer perillar el teu lloc de treball”. “Jo no recomanaria a ningú anar a queixar-se”, afegeix. Així, el secretari general de l’USdA pren la responsabilitat de tractar aquesta problemàtica i estableix els passos que s’han de seguir si no se soluciona: “Des del sindicat no podem fer res més que denunciar-ho públicament. Si continuen les queixes i les empreses implicades no hi posen solució anirem a notificar el problema al Raonador del Ciutadà, i si encara així no és suficient ens posarem en contacte amb els consellers generals.”

SENSE MALA VOLUNTAT

El problema amb l’augment de l’IPC en les nòmines d’alguns treballadors ha agafat de sorpresa la Confederació Empresarial Andor­rana (CEA). El president, Gerard Cadena, assegura que no tenia constància d’aquesta situació i insta “a complir la normativa” als empresaris que estiguin cometent aquestes irregularitats. Tanmateix, Cadena apunta que poden sorgir pel desconeixement dels empresaris i considera que és un problema particular que ha de ser solucionat internament per cada empresa.

De la mateixa manera, la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), que opera en un dels sectors en els quals han sorgit més queixes dels treballadors, manifesta que no es tenia constància d’aquest problema dels increments en les nòmines dels empleats. En aquest sentit, el president de la UHA, Carles Ramos, assenyala que les quantitats que no s’estan pagant són massa petites perquè es tracti d’ir­regularitats premeditades, per la qual cosa creu que la problemàtica es podrà resoldre amb recordatoris a aquells empresaris que no hagin aplicat l’augment de l’IPC: “Estem parlant de set o vuit euros per persona. No crec que sigui amb mala voluntat, més aviat desconeixement.” Sobre això, Ramos indica que la UHA ha hagut de respondre a diverses consultes dels empresaris de l’hostaleria per resoldre els seus dubtes amb les mesures socials urgents que va prendre el Govern i les seves implicacions. Explica que com que aquesta pujada tenia algunes excepcions, com en el cas del salari mínim o aquells treballadors als quals ja se’ls havia fet un increment superior a l’IPC, molts empresaris han pogut confondre’s. Així, el president de la Unió Hotelera assegura que la setmana passada van enviar un correu electrònic informatiu a tots els associats per recordar les obligacions que es desprenen de les mesures socials que va prendre el Govern a principi d’any. Tanmateix, amb l’objectiu d’acabar amb els problemes que han sorgit amb la pujada de l’IPC, Ramos va anunciar que tornaran a recordar-ho als associats.

tracking