eleccions municipals

Òscar Ordeig guanya les eleccions a la Seu

El candidat de Compromís, la llista afí al PSC, aconsegueix sis regidors i s’imposa a Junts per la Seu, que en perd dos i es queda amb cinc

Òscar Ordeig guanya les eleccions a la Seu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Òscar Ordeig va guanyar ahir les eleccions municipals a la Seu d’Urgell. El candidat de Compromís per la Seu, la llista vinculada al PSC, ha aconseguit 1.719 vots, una xifra que suposa el 30,63% dels sufragis emesos a la capital urgellenca. D’aquesta manera, el socialista entrarà al consistori amb sis regidors, els mateixos que va obtenir el 2015, i un més que la llista sobiranista de Junts per la Seu. Els de Jordi Fàbrega tenien el repte d’agafar el relleu d’Albert Batalla i s’han quedat amb 1.513 suports, perdent dos escons a l’ajuntament. Un d’aquests escons ha anat a parar a ERC, que ha passat de tres a quatre regidors. L’altre escó perdut pels antics convergents l’ha sumat la CUP al que ja van aconseguir a les darreres eleccions i se situen amb dos representants. La participació ha estat del 63,57%, set punts per sobre dels comicis anteriors.

Ara s’obre un horitzó de negociacions que s’haurà de tancar el 15 de juny, data en què s’han de constituir els ajuntaments. Fins a aquest dia, tant Ordeig com Fàbrega hauran d’asseure’s amb la resta de forces per intentar aconseguir el seu favor de cara a la investidura. En aquest sentit, tot apunta que el líder de Junts mirarà a ERC i la CUP, mentre que l’equilibri que haurà de fer Compromís s’augura més complicat. Aquest suport no hauria d’implicar un govern de coalició per a Ordeig, que podria manar en solitari amb pactes puntuals, però sí per a Fàbrega. En cas que cap dels dos aconsegueixi la majoria dels suports, la llei fixa que serà proclamat alcalde el número u de la llista més votada. Al conjunt de Catalunya, el mapa municipal ha quedat tenyit de color vermell i groc. I és que el PSC i ERC s’han repartit el territori gairebé a parts iguals, relegant a Junts per Catalunya al tercer lloc. Els socialistes han mantingut el poder a l’àrea metropolitana, on s’han endut amb comoditat les ciutats més poblades, com ara L’Hospitalet de Llobregat. A Badalona, però, el popular Xavier Garcia Albiol ha recuperat l’alcaldia, mentre que a Barcelona ERC ha guanyat per pocs vots els comuns d’Ada Colau, tot i que ambdós han empatat a deu regidors. A la resta de capitals catalanes, Junts per Catalunya ha reeditat la victòria del 2015 a Girona. Un altre panorama s’ha viscut a Lleida, on el PSC i ERC han empatat a set, si bé els sobiranistes s’han fet amb més vots. A Tarragona republicans i vermells també han obtingut els mateixos escons, set, tot i que els socialistes han aconseguit més sufragis. A la resta d’Espanya, el guanyador de les municipals ha estat el PSOE amb el 29,34% dels vots per davant del PP, amb el 22,1%. A Madrid destaca la victòria en vots i en escons de Manuela Carmena, tot i que la suma de les dretes podria fer alcalde al candidat popular. Pel que fa a les eleccions europees, al taulell català Puigdemont s’ha imposat a l’ERC de Junqueras, mentre que a la totalitat d’Espanya el triomf se l’ha endut el PSOE. A Europa, els últims sondejos destacaven la victòria de Marine Le Pen.

Òscar Ordeig guanya les eleccions a la Seu

tracking