x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
infraestructures

L'informe de la Cambra diu que és viable un aeroport dins d'Andorra

La pista seria d’uns 2,5 quilòmetres de Bordes d’Envalira i Grau Roig i el cost d’uns 200 milions
La pista estaria situada entre les Bordes d'Envalira i Grau Roig.

L'informe tècnic diu que és viable un aeroport a Andorra

La pista estaria situada entre les Bordes d'Envalira i Grau Roig.

ARXIU
Actualitzada 27/05/2019 a les 12:32
L’informe que va encomanar la Cambra de comerç sobre la possibilitat de construir un aeroport a Andorra indica que el projecte és viable i que cobriria les necessitats que pot tenir Andorra a nivell aeroportuari. L’estudi va ser encarregat a una empresa francesa que va fer un desenvolupament dels treballs per parts. La metodologia suposava que, si no se superava una de les parts, ja no es continuava. S’ha avaluat la llargada de la pista i el tipus d’avió que podrà aterrar, després la ubicació amb l’impacte mediambiental i, finalment, la contaminació acústica que podria generar. El primer punt era l’emplaçament. Concretament estaria situat entre les Bordes d’Envalira i Grau Roig amb una pista d’una llargada d’uns dos quilòmetres i mig, força més llarga que la de l’aeroport de la Seu d’Urgell, l’aposta d’Andorra els darrers anys però que segueix pendent que es desencalli l’operativa amb GPS.
L’estudi indica que el lloc és viable i que permetria l’aterratge d’avions d’una grandària i capacitat de vol suficient perquè arribessin de països llunyans. L’empresa encarregada de fer l’estudi va ser NavBleu, filial d’Airbus, i la Cambra va destinar al voltant d’uns cent mil euros per tirar-ho endavant.

Els estudis sobre impacte ambiental i sonoritat també són positius, segons van explicar diferents fonts properes al projecte, i des de la Cambra s’ha parlat amb els veïns de la zona on estarien les instal·lacions per explicar que no hi hauria d’haver problemes.
El cost de l’obra té una forquilla força gran perquè dependrà de quines són les instal·lacions que es vulguin construir. El cost aproximat del projecte, si es va cap a una inversió de mínims, estaria al voltant dels dos-cents milions d’euros. Aquesta xifra seria fins al doble si es desitja una infraestructura molt més completa. La idea, segons les fonts consultades, és apostar en primer lloc per una inversió inicial de nivell baix i, posteriroment, amb els anys, es podria arribar a fer-ne més si l’aeroport assoleix un volum d’activitat prou important.


Prioritat de la Cambra

La Cambra té l’aeroport com la primera gran prioritat i fins i tot estaria disposada a formar part o encarregar-se de la gestió de la instal·lació. Cal recordar que hi ha països on alguns aeroports petits són gestionats per les cambres de comerç. Ho va explicar el responsable de l’ens, Miquel Armengol, en l’acte de celebració del 25è aniversari, que l’entitat voldria gestionar les hipotètiques connexions aèries i ferroviàries al Principat. Perquè a banda de l’estudi de viabilitat d’un aeroport en territori andorrà, la Cambra també s’ha implicat en els estudis referents amb la connexió ferroviària amb els dos països veïns. En el cas del costat francès, en col·laboració amb les autoritats locals de Porta i la Cambra de comerç de Perpinyà, interessades en el projecte. Segons les fonts consultades, l’organisme no descarta continuar apostant per una connexió ferroviària amb els països veïns, tot i que és conscient que el cost i la viabilitat són molt més complicades que amb l’aeroport.
La Cambra explicarà el contingut de tots els estudis en un acte públic programat per al proper 19 de juny.
Etiquetes
  • #56 JOSEP FRANCESC TUGUES I PIQUE
    (13/04/21 16:34)

  • #55 Casualitats
    (02/06/19 11:02)

    Quina casualitat que el president de la Cambra sigui també el CEO de l'Andorra Aviation Academy... 

    Respondre
  • #54 TOP GUN
    (30/05/19 17:43)

    Mountains surround the airport and, at 7,820' MSL, departure can be a performance struggle for any aircraft. The airport has several published non-precision instrument approaches. All are "circle-to-land;" the lowest gets you down to 2,000' AGL. ... These approaches often leave Aspen below minimums.A ASPEN (COLORADO) U.S.A, HO TENEN CLAR!

    Respondre
  • #53 Adíos al avion
    (29/05/19 07:48)

    Avui surt una notícia a l'avanguardia que diu:  Adiós al avión: en los países nórdicos la gente se resiste a volar. Los pasajeros de vuelos domésticos cayeron un 3% en Suecia mientras el tren sigue creciendo. 

    Respondre
  • #52 Vaixells pel Valira
    (29/05/19 07:39)

    Podríem fer un port pel riu Vaixells Valira amunt Valira avall. Demaneu un estudi de viabilitat que pot sortir igual de positiu com l'aeroport. 

    Respondre
  • #51 Plantapins
    (29/05/19 07:32)

    Val més que aterri aquest senyor.
    Encara no sabem a on posar un simple heliport i ja volem un aeroport.
    El transport d urgéncia,si és aquesta la seva excusa, és fa amb helicopter, molt més ágil.

    Respondre
  • #50 Andorlandia
    (29/05/19 07:31)

    Vaig néixer en un país  anomenat ANDORLANDIA! 

    Respondre
  • #49 raul
    (28/05/19 14:26)

    Uri va dir..
    JA JA JA, Exacte. El mateix informe que va fer el THE CLOUD de Andorra telecom.......... JUA JUA JUA.

    Respondre
  • #48 Uri
    (28/05/19 10:05)

    Clar que l'informe és viable, si els que l'han demanat hauran fet que aquest ho sigui per nassos.

    Respondre
  • #47 Luiu
    (28/05/19 03:45)

    Y otra vez....mejor si miráis por los aerotaxis. Se os ha pasado el arroz con el aeropuerto

    Respondre
Veure’n més
56
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts