x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
El nou Govern

Possible ajornament amb la UE

Espot obre la porta a una moratòria en l’aproximació a Europa si l’acord marc no satisfà les necessitats del país
El discurs del nou cap de Govern, Xavier Espot

El discurs del nou cap de Govern, Xavier Espot

Els nou cap de Govern. Xavier Espot, va destacar la paritat i el govern de coalició en el jurament de càrrecs dels nous ministres

Jornada de jurament dels ministres a Ordino.

Espot obre la porta a un ajornament amb la UE

Jornada de jurament dels ministres a Ordino.

Fernando Galindo
Fotos de família dels nous ministres 18

Fotos de família dels nous ministres

Fotografies posteriors al jurament del ministres i secretaris d'estat de govern

Fernando Galindo
Actualitzada 23/05/2019 a les 12:47
El cap de Govern, Xavier Espot, va obrir la porta a ajornar l’acord d’associació amb la Unió Europea si considera que l’acord marc, que s’ha de signar pròximament, no compleix els requisits desitjats. “Si decidim que no el signem serà el moment de demanar una pròrroga”, va comentar, just després d’afirmar que l’aproximació a Europa és el gran objectiu de l’executiu en aquest principi de legislatura, que ahir va començar a rodar amb el jurament d’11 dels 12 ministres que l’integren. Una de les primeres accions que caldrà afrontar és la rúbrica d’aquest acord marc, un document “de dues pàgines” en què es fixen les línies mestres, les quatre llibertats i es reconeixen les especificitats del Principat. Aquest document, va dir Espot, “pot ser interessant signar-lo o no”, i va afegir que “abans de fer-ho arribarem a un acord intern i el farem extensiu a tots els partits del Consell General, perquè si volem articular un pacte d’Estat el que no farem és decidir sense que totes les forces polítiques hi hagin dit la seva”.
Per què tots tinguin clar en quin punt estan, Espot va indicar que el primer que farà serà informar tots els ministres de l’estat de les negociacions. “És un dossier que no admet cap demora, per això, en el proper consell de ministres es tractarà aquesta qüestió de forma monogràfica, perquè tots estiguin assabentats fins al detall de l’estat de les negociacions i dels següents passos a seguir”, va dir. En aquest sentit, va afegir que s’ha creat una secretaria d’Estat només per treballar en aquest repte, i que va voler que prometés el càrrec igual que la resta de ministres. “Som molt conscients que és un aspecte prioritari, per això hi ha una secretaria d’Estat que tindrà una rellevància preponderant i que ja es posarà a treballar de seguida.”


Apujar les cotitzacions a la CASS

Una altra de les polítiques que haurà d’encarar aviat és la sostenibilitat de les pensions. Espot va recordar que vol signar un pacte d’Estat però no descarta que s’hagin d’apujar les cotitzacions a la CASS. “És una mesura que segur que caldrà contemplar però no és l’única. Volem convocar el pacte d’Estat al més aviat possible i serà una tasca que treballarem directament amb el ministre d’Afers Socials”, va dir. A més, va recordar que aquesta proposta, sorgida del consell d’administració de la parapública, va ser aprovada per unanimitat, “incloent el representant dels jubilats i dels pensionistes”. Tampoc descarta congelar novament el preu del lloguer dels pisos, però demana paciència per lluitar contra la situació que els va fer prendre aquesta mesura a principi d’any. “Tots sabem que haurem d’aprofundir en els incentius per fer créixer el parc d’habitatges del país i que la mesura es va aprovar en un moment d’urgència. Si aquesta persisteix jo ho mantindria, però treballarem perquè desaparegui.”
També va definir els principis que regiran el Govern tripartit. Seran els “d’inclusió i sostenibilitat” perquè “venim de partits i ideologies diferents, però des d’ara som membres del Govern”, va exclamar en el discurs dirigit als nous ministres. En ell, va lloar la coalició que ha aconseguit tancar “perquè no són habituals, però expressen la realitat del país i del Consell General”. Per això, va demanar a cada ministre “que no perdem la diversitat de la qual venim, perquè d’alguna manera mantenir-la significa representar la societat andorrana”. A més, va seguir, “volem construir un projecte del qual tothom es pugui sentir representat. Hem de tenir la capacitat d’escoltar i la determinació per prendre decisions més enllà de les crítiques”, i va tancar el discurs amb el convenciment “que sou les persones adequades per fer-ho”.
Etiquetes
  • #6 Democracia
    (23/05/19 12:37)

    Demanin la opinio al poble si us plau!!!!
    Fem com Suisa i demanem la opinio al ciutada!!!!
    Referendum!

    Respondre
  • #5 Només ens queda hipotecar el futur
    (23/05/19 10:39)

    Sincerament, vist el vist, aquestes declaracions em fan pensar que en breu ens tornarem a baixar els pantalons solemnement davant la Unió Europea ....

    Respondre
  • #4 Pere
    (23/05/19 09:03)

    Ara?. Quin sentit té, quan heu entregat la banca i el tabac a canvi de res. Cal pensar les coses abans de fer-les.

    Respondre
  • #3 Per una democràcia participativa
    (23/05/19 08:57)

    Aquest acord d'associació s'ha fet d'esquena al ciutadà, sense referémdum, i encara es defensa la transparència? D'moment hem perdut la banca, el tabac i el roaming, què es perdrà demà?

    Respondre
  • #2 DANYOS
    (23/05/19 08:32)

    Référendum !

    Respondre
  • #1 Ara si?
    (23/05/19 07:11)

    Escoltant el Nomen? 

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts