Justícia

El TC analitzarà si un preu mínim pel tabac va contra el lliure mercat

L’alt tribunal admet a tràmit el recurs directe d’inconstitucionalitat contra el text presentat pels consellers generals liberals i socialdemòcrates de la legislatura passada

El TC analitzarà si un preu mínim pel tabac va contra el lliure mercatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs directe d’inconstitucionalitat contra la Llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac, aprovada el febrer passat, presentat pels consellers generals liberals i socialdemòcrates de la legislatura passada. Van presentar el recurs en considerar que la llei vulnerava l’article 28 de la Constitució, que reconeix la llibertat d’empresa en el marc de l’economia de mercat i conforme a les lleis. Els consellers consideren que el text de la llei esdevé “incoherent i inaplicable” per ser contrari també als articles 1, 3 i 59 de la Carta Magna. En el recurs demanaven que es dictés la inconstitucionalitat dels articles 1, 3, 4 i 10, i de la disposició addicional primera de la llei, i per extensió de la resta del text.

L’article 1 indica que la llei té com a objecte l’establiment dels preus mínims de venda al públic dels productes del tabac en el comerç al detall, amb la finalitat principal d’evitar-ne el tràfic il·lícit i garantir la competència lleial entre tots els comerciants del Principat, i que el text prohibeix la realització de pràctiques comercials que permetin vendre productes del tabac per sota dels preus mínims de venda al públic aprovats pel Govern. També assenyala quins són els productes que es consideren tabac.

El 3 és el relatiu a l’establiment de preus de venda mínims dels productes del tabac i regula que un cop fixat el preu mínim inicial dels mateixos, el Govern, a proposta de la comissió consultiva, aprovarà les modificacions de preus mínims després de comprovar que els nous preus de venda al públic mantenen o disminueixen el diferencial establert inicialment del preu entre Andor­ra i els seus països veïns de la Unió Europea, respecte de l’Estat membre veí (Espanya o França) menys dient. També indica que en cas que els fabricants i els importadors vulguin modificar el preu mínim de venda al públic del tabac aquests han de presentar una proposta al Govern, que els aprovarà després de comprovar que el nou preu no supera el diferencial de preu mínim inicial més elevat.

El 4 prohibeix la venda de tabac per sota dels preus mínims establerts pel Govern, que en les promocions no es podrà regalar tabac i que el valor de la resta de productes que s’utilitzin no pot ser superior al 5% del preu de venda al públic del tabac que es pretengui promocionar.

El 10 és el relatiu a les sancions per incomplir la llei i la disposició addicional és la que dona llum verd al fet que sigui la comissió consultiva la que dicti els primers preus mínims del tabac.

Satisfacció liberal

Conegut l’aute del TC, el conseller general liberal Ferran Costa es va mostrar satisfet perquè “creiem que la llei és anticonstitucional”. I ho creuen perquè “no tenim antecedents que des d’un text legal s’imposin preus mínims a res i entenem que aquesta és una mesura hiperintervencionista per part de l’Estat”. Malgrat ser part del Govern, Costa va admetre que “ens faria especial il·lusió que es dictaminés en contra el constitucional”. Des de les files socialdemòcrates van preferir no fer cap tipus de declaració.

tracking