Educació

El rector afirma que el problema del lloguer afecta l'expansió de la Universitat

La Universitat ha hagut d’ajudar a buscar pis a dos estudiants internacionals aquest curs i l’aposta prioritària és la creació de residències

El rector afirma que el problema del lloguer afecta l'expansió de la UniversitatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca d’habitatges de lloguer al Principat també afecta la Universitat d’Andorra. El rector, Miquel Nicolau, explica que un dels principals objectius del seu segon mandat és potenciar la internacionalització de l’UdA. I és que a hores d’ara un 30% dels 500 alumnes presencials són estrangers. “Jo crec que [aquesta xifra] ha d’anar augmentant”, augura Nicolau. Aquest repte, però, s’ha trobat amb l’escull que representa trobar un pis pels estudiants forans, especialment pels que escullen el centre lauredià per fer una estada de curta durada o una mobilitat semestral. “A una persona que ve un semestre a Andorra li és molt difícil llogar un pis”, lamenta el rector en declaracions al Diari, i destaca, a tall d’exemple, que a aquest problema se li ha d’afegir la “complicació” de “donar d’alta la llum o la calefacció”.

De fet, el màxim dirigent de la Universitat d’Andorra exposa la situació que han viscut recentment dos estudiants d’intercanvi amb una estada de sis mesos, un de Mèxic i l’altre del Canadà, que han requerit l’ajuda del centre per trobar un habitatge. “Els hem ajudat a buscar pisos a través de la Universitat perquè si no és molt complicat per a ells”, assegura. Per resoldre aquest entrebanc, Miquel Nicolau aposta per la creació de residències d’estudiants, “una prioritat”, i que “la idea és” que siguin a Sant Julià de Lòria. “Com més a prop millor”, justifica, i considera que la construcció “d’espais de residència” al Principat “ha de ser fàcil”. “L’únic que hem de fer és convèncer el sector privat que hi ha aquest moviment [d’estudiants internacionals] perquè Andorra ja és un país on estem acostumats a l’hostaleria”, afegeix, i assenyala que els llocs de residència no només haurien de ser de nova construcció, sinó que es podrien “convertir o complementar” espais que “ja hi ha d’hotels o aparthotels”. En aquest sentit, Nicolau afirma “que es poden fer coses des de la Universitat i els poders públics, però la iniciativa privada ho podria fer també”.

Per tant, conclou, “crec que és possible fer algun tipus d’infraestructura i que no calgui el suport de diner públic”. En paral·lel, el rector posa en relleu que l’UdA necessita una “ampliació dels espais”. “Calen aules, però sobretot espais per a estudiants. Amb tots els nous plans d’estudis transversals hi ha molt treball en grup i per tant calen espais perquè es puguin reunir o llocs per estudiar amb tranquil·litat”, argumenta, i afegeix que “a més a més, amb el nou màster en Educació faran falta aules per poder impartir en paral·lel altres formacions”.

En aquesta línia, Miquel Nicolau remarca que “falten espais” perquè “el creixement d’estudiants ha estat molt gran”, ja que s’ha passat d’uns 150 fa uns cinc anys als 500 de l’actualitat. “Estem molt al límit”, admet. Precisament, el rector reconeix que l’UdA ja té “localitzats locals al voltant de la Universitat per poder-los llogar temporalment” en el moment que la manca d’espai “sigui realment una necessitat urgentíssima”.

tracking