Incident a l'RN-22

La connexió amb França es restablirà divendres

La circulació es restablirà en els dos sentits però amb limitació de velocitat en un tram ja que les obres continuen

Tall de carretera RN-22Carles

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pas de la Casa tornarà a la normalitat divendres. Després del migdia, el tall a l’RN-22 que ha mantingut tancat l’accés a França durant gairebé tres setmanes serà història i la localitat encampadana deixarà de ser el “poble fantasma” del qual parlava Miquel Armengol a la primera reunió que van mantenir la Cambra de Comerç amb els empresaris. El cap de Govern en funcions, Toni Martí, es va reunir ahir al matí amb el prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot, en el que serà probablement el seu últim acte de servei al capdavant de l’executiu. La trobada a Tolosa va permetre donar bones notícies als veïns i comerciants del Pas de la Casa i desbloquejar l’última crisi del seu mandat, que va arribar ja en els últims dies al capdavant de l’executiu.

La reunió amb el prefecte va comptar amb la presència del ministre d’Ordenament Territorial en funcions, Gilbert Saboya, l’ambaixadora de França a Andorra, Cristina Rodríguez, i altres autoritats gal·les, concretament el secretari general d’Afers Regionals, Marc Zarrouati, i el director interdepartamental de carreteres del sud-oest, Hubert Ferry-Wilczek. Allà, Guyot va informar que els treballs a la zona afectada de la carretera s’estan desenvolupant a un ritme “òptim”, per la qual cosa es podrà restablir l’accés en aquesta via gairebé una setmana abans de les previsions més pessimistes, que parlaven de quatre setmanes de tancament. Així mateix, la idea original era obrir un sol carril al trànsit en primera instància, però finalment es restablirà la circulació normal des d’un principi, això sí, amb limitacions de velocitat “en un tram 300 o 400 metres”, segons va indicar Martí, ja que les obres continuen.

Seguiment de les obres

Per tal de poder comunicar una data definitiva de finalització de les obres, Martí va acordar amb el prefecte d’Occitània la celebració d’una altra reunió amb el nou cap de Govern, que haurà d’encar­regar-se de fer el seguiment de les actuacions fins que aquestes concloguin. Unes actuacions en les quals les administracions franceses han invertit més d’un milió d’euros, que podrien ser 500.000 més amb el transport del material extret, i que ha abastat 20.000 metres cúbics de terra i roca. Martí va aprofitar la reunió per agrair els esforços del país gal per reparar la via: “França ha posat tots els mitjans humans i tècnics per poder reobrir la carretera”, va indicar. Segons es va informar, les obres es troben al final de la segona fase, que consisteix en la retirada de la terra i les roques que es trobaven en perill de despreniment. El següent pas serà assegurar el material romanent perquè no es desprengui.

Els comerciants respiren

La reobertura de l’RN-22 era, malgrat les ajudes econòmiques que va anunciar el Govern, la gran notícia que esperaven els empresaris del Pas de la Casa. La campanya que va engegar dissabte passat el ministeri de Turisme per incentivar la gent d’Andor­ra a pujar a fer les compres al Pas és una mesura que els comerciants agraeixen, però que no és suficient per compensar la manca de visitants francesos. “No ens podem queixar de l’ajuda que hem rebut, però la facturació ha estat gairebé zero”, lamenta el president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, qui explica que gràcies a la campanya de Turisme “hi ha hagut una mica més d’ambient, però en comparació amb el segon cap de setmana de qualsevol mes de maig no és res”.

Ara, el Govern prepara una nova campanya dirigida al sud de França per tornar a atreure visitants al Pas de la Casa. Una mesura que molts veïns de la localitat, com Óscar Ramon, president de l’Associació de veïns i comerciants del Pas, veuen necessària per reactivar el comerç: “El més important és que la gent de França sàpiga que ja podrà venir a partir de divendres i que tot funciona amb total normalitat.”

La connexió amb França es restablirà divendres

La connexió amb França es restablirà divendres

tracking