Sense accés a França

Queixes pels controls als turistes francesos a la duana espanyola

El regirament exhaustiu a la duana espanyola de gaitrebé tots els vehicles de matrícula francesa provoca un fort malestar

Queixes pels controls als turistes francesos a la duana espanyola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La duana espanyola plena de cotxes francesos aturats a un costat per ser escorcollats. Aquesta imatge s’ha tornat habitual des que es va tancar la frontera del Pas de la Casa i que els visitants del nord han de desplaçar-se fins a l’entrada del riu Runer per accedir al Principat. La sospita, segons les fonts consultades, que una part dels turistes francesos es desplaça fins a Andorra a passar quantitats importants de tabac i alcohol ha portat la Guàrdia Civil a fer controls exhaustius a la gran majoria de vehicles matriculats a l’estat veí del Nord. Un dels exemples és l’acció de erquisició absoluta als autobusos, molts dels quals de jubilats, on sovint fan baixar tots els passatgers i es regiren tots els punts del vehicle. És cert que en el marc d’una d’aquestes accions un autobus duia ocult en l'equipatge de diversos viatgers més de 2.800 paquets de tabac.

El sentiment, però, és que gairebé s’està tractant els visitants francesos com delinqüents quan la immensa majoria tan sols s’ha desplaçat per fer turisme al Principat. En aquest sentit hi ha hagut queixes, segons les fonts consultades, pel fet que a sobre que per fer el viatge des de Tolosa s’han d’inverit vuit hores entre anar i tornar a la sortida se’ls controla com si fossin culpables a l’avança d’intentar treure més tabac i alcohol del que es permet. La situació ha estat especialment molesta per a les persones que viatjaven en vehicles més grans com furgonetes i autocaravanes en què en alguns casos gairebé, segons aquestes fonts, s’ha arribat a demuntar parts mòbils del vehicle.

Un testimoni que es queixa

Un dels testimonis que s’ha queixat del tracte als turistes francesos que s’estava produint ahir a la tarda explica que “els fan treure totes les maletes del maleter de l'autocar i els obliguen a obrir-les, totes, davant de tothom per veure què tenen dins i escorcollar-les. Això és una vergonya i a més els jubilats francesos han d'esperar de quelsevol manera. Després també tres o quatre guàrdies civils es fiquen dins de l'autocar i mouen tots els seients, un per un, i a vegades amb gossos. Els miren pitjor que delinqüents. Una cosa és contolar i l'altra és fer això. El control així mai no l'havia vist i quan he passat avui a la tarda ho he vist”. el mateix testimoni indica que “conec moltes persones que baixen a la Seu i m'han comentat que no és el primer cas, que han vist que s’està actuant d’aquesta forma des que va haver-hi el tall de la carretera al Pas de la Casa”.

Altres fonts van indicar que algun resident tenia la intenció de contactar amb l’ambaixada francesa per comunicar la situació i veure si es pot fer alguna cosa perquè els turistes gals no tinguin un tracte en els controls diferent del de la resta de visitants. L’objectiu d’aquesta acció seria demanar a l’ambaixada que fes un contacte amb la legació diplomàtica espanyola a Andorra per fer notar el malestar que existeix per com s’estan desenvolupant els controls a la frontera del riu Runer. La incògnita sobre quan es reobrirà la carretera entre el Pas i l’Hospitalet fa créixer el temor a que aquesta situació s’allargui força més i es corri la veu de com s’estan fent els controls a la duana espanyola als cotxes amb matrícula francesa. Aquesta possibilitat, segons les fonts consultades, encara provocaria un major descens de l’arribada de visitants des del nord, quan la xifra ha baixat de forma substancial des del tall de la connexió viària. Les últimes informacions indicaven que les obres per estabilitzar el talús a la zona del pont de la Mina es podrien avançar uns dies degut al bon ritme dels treballs. El tall va tenir lloc el dia 28 d’abril i la previsió inicial era que es reobrís a finals de maig.

QUINZE LÍNIES AMB RICARD POY

El que faltava Amb la immensa pena i decepció que comporta tenir tallada la carretera d’accés a França l’únic que faltava és que els pocs turistes que es passen vuit hores a la carretera per venir a Andorra fent mitja volta al món els esperi a la frontera del riu Runer un escorcoll dels que fan època. La Guàrdia Civil pot fer tots els controls que li sembli convenient però estar parant gairebé només els francesos és lleig, a més de ser l’únic que ens faltava als andorrans amb França.

tracking