Seguretat pública

Escaldes ha demanat que els urbans portin càmera a l'uniforme

Escaldes ha demanat al ministeri de l’Interior que els agents de circulació estiguin equipats amb aquest sistema per “evitar situacions complicades”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany ha enviat una carta al ministeri de l’Interior en la qual demana que els agents de circulació vagin equipats amb càmeres de vigilància integrades en els seus uniformes per “evitar conflictes i situacions perilloses”, segons va explicar ahir la cònsol major de la parròquia i presidenta de la comissió interparroquial, Trini Marín. “Igual que la policia en algunes intervencions que realitza porta càmeres per gravar què passa, els nostres agents es troben també en situacions complicades i se’ls ha d’emparar”, afirma. La iniciativa ha de servir per “evitar situacions complicades als agents”, va afegir la cònsol, però de moment l’executiu encara no ha respost la petició. Entre els comuns tampoc hi ha unanimitat i a part d’Escaldes, que lidera el projecte, només Ordino i la Massana hi haurien mostrat interès, malgrat que no s’ha confirmat si ells han fet directament la petició a Govern. Qui segur que no l’ha fet és Andorra la Vella, que ni tan sols s’ho ha plantejat.

Marín va expressar aquesta voluntat en la catorzena diada dels agents de circulació, la darrera que presidirà com a presidenta de la interparroquial, que es va celebrar ahir al Prat del Roure. La cònsol va lloar la feina que fan i el sacrifici que realitzen a diari. “Per a ells tot el nostre agraïment. Són persones que treballen 24 hores, 365 dies, donant un servei públic imprescindible per a tota la ciutadania”, va dir.

La cònsol va reivindicar les tasques que realitzen a diari i la formació que reben per a desenvolupar les seves funcions. “Des de fa temps que s’encarreguen també d’atendre la ciutadania i formar els infants sobre educació viària. Això no es podria fer sense formació i, per exemple, recordo que quan vam fer Vivand per a vianants, van haver d’aprendre’s les noves ordinacions”, va dir.

Cos unitari

Marín no volia ni sentir a parlar que els agents de circulació vagin armats “perquè no són policies, ni tenen la competència per a perseguir lladres o estar en situacions on sigui necessària”, però tampoc és partidària de la unificació de tots els urbans en un cos nacional, com va tornar a demanar el cap de Govern en funcions, Toni Martí. “És veritat que ho diu cada any però és complicat. Sempre defenso que quan una parròquia té una necessitat especial, la resta de comuns enviem els nostres agents per ajudar”, i va recordar que Escaldes va col·laborar amb Canillo durant la Copa del Món o amb Andorra la Vella quan es va incendiar els Serradells. Martí, per la seva part, no desisteix i afirmava que la unificació del cos serà una realitat més tard que d’hora perquè “cau pel seu propi pes”. El cap de Govern en funcions és plenament conscient que la decisió depèn d’uns comuns que fins ara mai s’hi han mostrat favorables però ell hi continua creient. “Estic segur que serà una realitat. Això no vol dir que no n’hi hagi de comunals però si el servei públic ha de ser pragmàtic, és una bona opció, encara que sé que no tots els cònsols opinen igual”. Martí també està convençut que “no serà una prioritat” del nou executiu que lideri Xavier Espot “però a poc a poc caurà pel seu sentit comú”. Per altra banda, va reconèixer la tasca que desenvolupen els urbans perquè “cada vegada agafen més funcions i tenen més feines encomanades. Són molt més polivalents i no es limiten a fer només tasques de trànsit”. Adreçant-se al col·lectiu va dir que “sou part d’un dels béns més preuats que tenim al país com és la seguretat”. També va intervenir el cònsol menor de Canillo i vicepresident de la interterritorial, David Palmitjavila, per explicar que enguany es cobriran una desena de noves places del cos. També va afirmar sentir-se “molt orgullós” de tots ells i els va recordar que “sou la imatge dels comuns i representeu l’autoritat comunal quan vestiu l’uniforme”.

Una quinzena d’agents van rebre les medalles commemoratives pels 15, 20 o 25 anys de servei.

Escaldes ha demanat que els urbans portin càmera a l'uniforme

Escaldes ha demanat que els urbans portin càmera a l'uniforme

tracking