Tall a l'accés a França

Govern pagarà la CASS als empresaris del Pas

El consell de ministres aprova que es donin subvencions als negocis del Pas durant el temps que l’RN-22 romangui tancada

Govern pagarà la CASS als empresaris del PasSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern donarà subvencions als negocis del Pas de la Casa per compensar el pagament de les cotitzacions de la CASS. Així ho va anunciar el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres celebrat ahir. Una trobada que va tenir el Pas de la Casa com a eix central després que el cap de Govern, Toni Martí, es comprometés a donar a conèixer algunes de les mesures econòmiques pel tall de l’accés a França.

Cinca va fer seves les paraules que ha fet servir el cap de Govern durant el desenvolupament de l’episodi de l’esllavissada a l’RN-22: “A situacions excepcionals, mesures excepcionals.” Així, el ministre portaveu va explicar que el Govern subvencionarà la part de cotització de la CASS que cor­respon al patró (15,5%) dels treballadors dels negocis del Pas de la Casa per al període comprès entre el tancament de la carretera i la reobertura, que s’estima que serà d’entre dues i tres setmanes a partir d’avui. L’import total de les subvencions atorgades pel Govern podria ascendir a 250.000 euros, una xifra “orientativa” que cobrirà les cotitzacions d’un miler d’assalariats i que variarà en funció del nombre d’empreses subvencionades i dels dies de tancament restants.

D’altra banda, el ministre portaveu va anunciar que les empreses del Pas podran demanar un ajornament del pagament de l’IGI corresponent al mes de maig. Així mateix, i “de manera excepcional”, va recalcar Cinca, els negocis que ho facin no estaran obligats a presentar un aval bancari per certificar que podran pagar l’import després de la moratòria tot i que aquest superi els 2.500 euros.

‘El Pas de la Casa t’espera’

El consell de ministres també va aprovar la posada en marxa d’una campanya per fomentar el consum al Pas de la Casa entre els habitants d’Andorra. La campa­nya, anomenada El Pas de la Casa t’espera, ha estat desenvolupada pel ministeri d’Economia, Competitivitat i Innovació, i el ministeri de Turisme, en col·laboració amb el comú d’Encamp, amb l’objectiu que la gent pugi a fer les seves compres al Pas. Per aconseguir-ho, Turisme sortejarà set premis amb un valor total de 7.000 euros entre les persones que adquireixin béns o serveis en qualsevol establiment de la localitat encampadana. Les persones que hi vulguin participar hauran de portar els tiquets a l’oficina de Turisme del Pas, on se’ls donarà una butlleta per cada 20 euros gastats. Els premis consisteixen en unes vacances valorades en 3.000 euros, tres iPhone XS i tres forfets de temporada de Grandvalira que el domini ha cedit de manera gratuïta per a la campa­nya. Els participants podran obtenir les butlletes entre l’11 de maig i el 2 de juny i el sorteig per donar a conèixer els guanyadors es farà el dia 3. El cost total de la campanya, sense comptar els premis, és de 17.000 euros, els quals es podran ampliar en cas que no tingui l’impacte desitjat, segons va explicar el ministre de Turisme, Francesc Camp. Així mateix, es va anunciar que els trajectes d’autobús al Pas de la Casa seran gratuïts mentre l’accés per França romangui tancat.

Camp, juntament amb el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, va visitar el Pas de la Casa ahir al matí per donar a conèixer la campanya i les mesures del Govern als empresaris, els quals les van rebre amb satisfacció, segons va indicar el titular de Turisme. A més, va afirmar que el total de comerços tancats al Pas se situa prop del 30%, lluny del 50% del qual es parlava fa uns dies. Ara, la resta de mesures es troben congelades en espera que es constitueixi el nou Govern i el Consell General pugui aprovar-les, ja que aquestes requeriran modificacions de llei. Cinca va afirmar que l’executiu no es planteja donar ajudes econòmiques directes de moment, però no descarta aquesta possibilitat en el futur.

tracking